Gangbeeldonderzoek

Een gangbeeldonderzoek is een uitgebreide meting waarbij we je looppatroon in kaart brengen. Zo krijgen we een goed beeld van jouw manier van lopen.

We doen dit onderzoek als de revalidatiearts denkt dat dit nodig is. Op basis van het gangbeeldonderzoek krijg je advies voor bijvoorbeeld een ondersteunend hulpmiddel (orthese) en/of een behandeling.

Het gangbeeldonderzoek heet ook wel een gangbeeldanalyse of loopanalyse. We doen het onderzoek in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, het Motion Lab. Je loopt een paar keer heen en weer over een afstand van 8 meter. Verschillende camera's leggen de bewegingen vanuit verschillende hoeken vast. De computer registreert de krachten op de voeten, de spieractiviteit en de bewegingen van heup, knie en enkel.

Een man schuin van achter, tot halverwege zijn rug. Hij draagt een zwart sportbroekje. Zijn benen en bovenlijf zijn bloot. Hij loop op een witke ondergrond. Op zijn benen zitten zwarte plakkers

Het onderzoek stap voor stap

  1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op het onderzoek voorbereidt. We moeten je rug en benen goed kunnen zien voor de beoordeling van het looppatroon. Daarom loop je in je ondergoed. Je mag ook een strakke korte broek en een strak hemd dragen tijdens het onderzoek.

    We maken opnames van jouw looppatroon waarbij je zowel op blote voeten als met schoenen aan loopt. Het is belangrijk dat dit schoenen zijn waar je elke dag op loopt. Maak je gebruik van hulpmiddelen, zoals speciale schoenen, prothesen, spalken of een rollator? Dan kun je deze bij het onderzoek gebruiken. Het is belangrijk dat je al jouw loophulpmiddelen meeneemt naar het onderzoek.

  2. Je gaat voor dit onderzoek naar het Motion Lab. Er is een Motion Lab op locatie Groningen en op locatie Beatrixoord. In de brief staat op welke locatie je moet zijn.

  3. 2 medewerkers van het Motion Lab doen het gangbeeldonderzoek. Het onderzoek begint met een lichamelijk onderzoek van jouw benen terwijl je zit of ligt. We voelen met de handen hoe jouw heup-, knie- en enkelgewricht beweegt. Ook meten we de kracht van de spieren.

    Daarna plakken we een paar stickers op de huid. Dit zijn bolvormige, reflecterende markers die we met speciale stickers op vaste punten plakken. Daarmee meten we de beweging van jouw heup-, knie- en enkelgewricht. Soms plakken we ook een paar extra stickers, waarmee we meten welke spieren je hoeveel aanspant.

    We hebben 2 manieren om dit onderzoek te doen:

    • looplab: je loopt een paar keer heen en weer over een afstand van 8 meter.
    • Grail: je loopt op een loopband.

    Videocamera’s filmen de bewegingen vanaf de voor-, achter- en zijkant. Op hetzelfde moment registreert de computer de krachten op jouw voeten, de bewegingsuitslagen en spieractiviteit.

    Het gangbeeldonderzoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Heb je al eerder een gangbeeldonderzoek gehad en kom je voor een beoordeling van een spalk, schoen of prothese? Dan duurt het onderzoek ongeveer een half uur.

  4. We verwijderen de stickers weer van jouw lichaam. Dit voelt alsof we een pleister lostrekken. Bij kinderen vragen wij of de ouders mee willen helpen. Hierna kun je naar huis.

    Vervolgens bekijken we de gegevens uit het gangbeeldonderzoek uitgebreid. We bespreken de resultaten daarna met jouw behandelend revalidatiearts of revalidatiearts in opleiding. De revalidatiearts gebruikt de uitkomst om een zo goed mogelijk behandeladvies te geven.

  5. De revalidatiearts bespreekt met jou de uitslag.

Veiligheid van het onderzoek

Een gangbeeldonderzoek is een veilig onderzoek en brengt geen risico's met zich mee.

Betere zorg door samenwerking

Jouw behandelaars werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Toestemming voor gebruik van jouw gegevens

Als UMCG doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Jouw videomateriaal en data kunnen nuttig zijn voor onderzoek of onderwijs. Daarom vragen we je of we jouw gegevens mogen gebruiken voor onderzoek of onderwijs.

Bij de uitnodigingsbrief voor het onderzoek krijg je een toestemmingsformulier. Heb je geen bezwaar tegen het gebruik van jouw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs? Neem dan het formulier ingevuld en ondertekend mee naar jouw afspraak. Je kunt op elk moment jouw toestemming weer intrekken. Als je geen toestemming wilt geven hoef je verder niets te doen.

Heb je nog vragen?

Je kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.