Wat onderzoeken we?
In de FUNTRAC-studie onderzoeken we hoe nierdonatie en -transplantatie invloed heeft op de werking (nierfunctie) van de gedoneerde nier bij de ontvanger en de overgebleven nier van de donor.
Nierfunctie meten
Op dit moment meten we de nierfunctie vooral met bloedonderzoek en soms een nierbiopsie. Een nadeel is dat deze onderzoeken soms weinig informatie geven, en ook nog eens belastend zijn.
Met FUNTRAC onderzoeken we een andere manier om de nierfunctie in beeld te brengen. Het gaat om een combinatie van een MRI-scan en een doppler-echografie. Dit is voor de donor en de ontvanger niet belastend. De MRI is speciaal voor dit onderzoek ontwikkeld. Deze vorm van MRI kan ons laten zien hoe het orgaan er uitziet en kan daarnaast ook functies van het orgaan meten.
De informatie die we hiermee verzamelen, helpt ons bij:
- het beter voorspellen van de nierfunctie na transplantatie
- het vroeg signaleren van mogelijke problemen na de operatie (complicaties)
- het begrijpen van de aanpassingen in de overgebleven nier van de donor
Onderzoeksvragen
De vragen waar we antwoord op willen, zijn:
- hoe hebben nierdonatie en -transplantatie invloed op de nierfunctie?
- kunnen we problemen en achteruitgang van de nierfunctie voorspellen?
- hoe past de overgebleven nier van de donor zich aan en blijft deze goed werken?
Met deze studie willen we bijdragen aan betere zorg en meer inzicht in de langetermijneffecten van niertransplantatie. Bekijk ook de video op YouTube waarin we meer over de studie vertellen.
Bent u onderzoeker? Of wilt u als patiënt meer informatie over dit wetenschappelijke onderzoek? Lees dan meer over FUNTRAC.