Focusonderzoek: onderzoek gezondheid mond en gebit

Als u bestraling krijgt is het belangrijk dat de mond en gebit gezond zijn. Met het focusonderzoek onderzoeken we hoe het met uw mond en gebit gaat. We kijken of er problemen zijn. Bijvoorbeeld gaatjes of een ontsteking.

Wat is een focusonderzoek?

In de mond zitten veel bacteriën. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan. Dit heet een focus. Voorbeelden van een focus zijn een wortelpuntontsteking, een afgestorven zenuw of een wortelrest die in de kaak is achtergebleven. Als u bestraling krijgt kan zo'n ontsteking voor problemen zorgen. Het is daarom belangrijk dat u geen ontstekingen in uw mond heeft voordat de behandeling start.

Tijdens het focusonderzoek kijken we hoe het met uw mond en gebit gaat. Als u problemen heeft behandelen we die voordat u start met de bestraling. U krijgt hiervoor een nieuwe afspraak. Bijvoorbeeld voor het schoonmaken van uw gebit. Soms moeten we tanden of kiezen trekken.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

  2. Voor dit onderzoek gaat u naar de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. Het focusonderzoek bestaat uit 2 onderdelen. Op de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie heeft u eerst een afspraak met een MKA-chirurg en verpleegkundig specialist. Daarna bezoekt u de mondhygiënist en tandarts.

    MKA-chirurg en verpleegkundig specialist

    We kijken naar het weefsel in uw mond. Bijvoorbeeld uw slijmvliezen en de tong.

    Mondhygiënist en tandarts

    De mondhygiënist onderzoekt het tandvlees en kaakbot. Samen met de tandarts kijken we ook naar uw gebit en/of implantaten. We letten op gaatjes, ontstekingen en problemen met kauwen. Soms maken we een röntgenfoto van het gebit. Met een röntgenfoto kunnen we het gebit nog beter zien.

  4. We bespreken gelijk met u wat ons opvalt. De uitslag en mogelijke behandelingen hoort u later. Dit hangt namelijk af van welke bestraling u precies krijgt. We passen onze behandeling hierop aan. U krijgt bijvoorbeeld een afspraak bij de kaakchirurg voor het trekken van tanden en/of kiezen. Of bij de mondhygiënist om uw gebit te laten schoonmaken. De behandelingen zijn zo snel mogelijk na het onderzoek.

Samenwerken voor de beste zorg

Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. 

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek MKA bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.