Door deze draad kan de chirurg die het afwijkende weefsel gaat verwijderen precies zien waar het weefsel zit. Meestal vindt de operatie op dezelfde dag plaats als de draadlokalisatie, en anders de volgende dag.
Op de afdeling Radiologie doen radiologen en medisch beeldvormings en bestralingsdeskundigen (MBB-ers) verschillende soorten diagnostisch onderzoek en behandelingen. Diagnostisch onderzoek heeft tot doel vast te stellen wat de oorzaak is van uw klachten. Een van de behandelingen is het inbrengen van een dunne draad in uw borst. Meer informatie over röntgenonderzoek en het werk van de afdeling Radiologie vindt u via de link ‘Radiologische technieken’ onder aan deze pagina.
Hulpmiddelen bij het onderzoek
Een röntgenafbeelding is een afbeelding van de binnenkant van uw lichaam. Om deze afbeelding te maken gebruikt de MBB-er een geringe hoeveelheid röntgenstraling. Om een goede afbeelding van uw borst(en) te maken worden ze zo plat mogelijk worden gedrukt tussen twee platen die aan het röntgenapparaat vast zitten.
Voorbereidingen
Het platdrukken van uw borst(en) in het röntgenapparaat kan pijnlijk zijn. Het is daarom verstandig om de afspraak voor dit onderzoek één week ná uw menstruatie te maken als dit mogelijk is. Uw borst(en) zijn dan het minst gevoelig waardoor het platdrukken minder pijnlijk is.
Voorbereidingen bij zwangerschap
Ongeboren kinderen zijn gevoelig voor röntgenstraling. Bent u zwanger, of denkt u zwanger te zijn, neem dan vóór de behandeling contact op met de afdeling Radiologie. U kunt hiervoor bellen met (050) 361 21 69. Soms wordt de behandeling in overleg met uw behandelend arts uitgesteld.
De behandeling
U meldt zich bij de balie en neemt plaats in de wachtkamer. De MBB-er haalt u hier op en brengt u naar de onderzoekskamer. U krijgt hier een uitleg over het verloop van het onderzoek.
Na de uitleg vraagt de MBB-er u uw bovenlichaam te ontbloten, waarna u gevraagd wordt om op uw buik plaats te nemen op een speciale onderzoekstafel waar uw borst in een uitsparing komt te liggen. Vervolgens drukt een plastic plaat uw borst zo stevig mogelijk aan. Deze plaat voelt koud aan. Uw borst blijft gedurende het gehele onderzoek vastgeklemd in het röntgenapparaat. Als uw borst op de juiste plaats ligt maakt de MBB-er röntgenafbeeldingen van uw borst in verschillende richtingen.
Vervolgens bepaalt de radioloog de diepte van het afwijkend weefsel met een computer. Hierna brengt hij met een holle naald de draad op de juiste plaats. Dit kan gevoelig zijn. Daarna trekt de radioloog de naald terug, waarbij de draad achterblijft. Hij plakt de draad vervolgens vast aan uw borst om hem op zijn plaats te houden. Hierna maakt de MBB-er nog twee controleafbeeldingen om na te gaan of de draad goed is aangebracht. Soms blijkt het nodig de draad opnieuw in te brengen met een holle naald.