'De verbaasde opmerkingen verstomden snel toen ze zagen hoe goed het ging'

Een normaal hartrevalidatieprogramma start 4 tot 6 weken na een hartoperatie. Maar wat is nou het effect als een patiënt binnen een week na de hartoperatie al begint met revalideren? Dat is wat ze onderzoeken met een speciaal revalidatieprogramma bij het Centrum voor Revalidatie.

Kan dat zomaar?

Direct starten met revalideren vlak na een hartoperatie, kan dat zomaar? Is dat niet gevaarlijk? Dat vragen de meeste patiënten zich af als ze gevraagd worden om mee te doen aan het onderzoek. 'Ik was heel verbaasd dat revalideren na een operatie zo snel kon. Maar ik heb me eraan overgegeven en ik voel me fantastisch!', vertelt patiënt S. 'Ik ging met sprongen vooruit. Vrienden en familie vonden het ook bijzonder dat ik zo snel ging starten met revalideren, maar al snel verstomden die opmerkingen toen ze zagen hoe goed het ging.'

De patiënten die het revalidatieprogramma volgen voelen zich al snel beter, sterker en vol zelfvertrouwen. Ook ervaren ze weinig pijn, en dat vlak na een hartoperatie. 'Door de goede begeleiding leer je wat je mag en kunt, en dat is veel meer dan je denkt. Hoe anders zou het zijn geweest als ik 6 weken thuis had gezeten? Dan had ik echt niet heel veel gedurfd!', aldus patiënt V.

Gezonde leefstijl vasthouden

Binnen het revalidatiecentrum is veel aandacht voor gezonde leefstijl. Hoe zorg je ervoor dat mensen dat vasthouden? 'Zo’n hartoperatie is voor de meeste patiënten een life changing event, dat maakt dat ze zich vaak ook echt willen inzetten voor een gezonde leefstijl. Door de intensieve begeleiding als ze bij ons verblijven en de focus tijdens de dagbehandeling daarna op ‘hoe houd je het straks vast?’ lukt dit vaak ook goed.', vertelt Indra Arendz, fysiotherapeut bij het revalidatiecentrum. 'Bovendien leren we de patiënt vaak goed kennen en kunnen daardoor goed aansluiten bij de behoefte van de patiënt. Als ik kijk naar mijn rol als fysiotherapeut kijk ik dan met name naar de vorm van bewegen die past bij de patiënt.'

Het onderzoek

Dit revalidatieprogramma is op dit moment nog onderdeel van een wetenschappelijk onderzoek, de Heart-ROCQ studie, geleid door onderzoeker Johanneke Hartog. Bijzonder aan dit programma is niet alleen dat de patiënten vaak al voor de operatie beginnen met revalideren, maar ook dat ze na de operatie binnen een week al gaan revalideren. Dit revalidatieprogramma wordt op dit moment nog nergens anders in Nederland aangeboden.

'Door snel te starten met revalideren na een hartoperatie voorkomen we een inactieve periode thuis. Al vroeg na de operatie begeleiden en monitoren we patiënten intensief, niet alleen op fysiek gebied, maar ook door middel van gezonde voeding en mentale begeleiding streven we naar een optimaal herstel. Hierdoor verwachten we dat de kans op een heropname kleiner is en dat patiënten eerder zelfstandig hun dagelijkse activiteiten kunnen oppakken. Zo verwachten we bijvoorbeeld dat patiënten weer sneller aan het werk kunnen. De meerwaarde ligt dus niet alleen bij de patiënt, maar ook bij de maatschappij.', aldus Johanneke Hartog.