Correctie van afstaande oorschelpen bij kinderen

​​Jouw kind heeft afstaande oorschelpen, ook wel flaporen genoemd. In overleg met de plastisch chirurg is besloten de oorschelpen operatief te laten corrigeren.

Het oor bestaat uit 2 delen. Een inwendig deel en een uitwendig deel. De oorschelp vormt samen met de oorlel het uitwendige deel. De oorschelp bestaat uit kraakbeen dat aan de voor- en achterkant is bedekt met huid. Een flapoor ontstaat doordat een plooi van de oorschelp niet of minder goed is gevormd. Hierdoor kan de oorschelp te ver van het hoofd afstaan. Afstaande oorschelpen kunnen worden gecorrigeerd met een operatie. Dit is de enige mogelijke behandeling.

Polikliniek

Tijdens het polikliniekbezoek bespreekt de plastisch chirurg de operatie met u en uw kind. Ook de nabehandeling en de plaats waar de littekens komen worden besproken. Heeft u of uw kind vragen, stel deze dan gerust aan de arts.

Doorgaans vindt de behandeling plaats in dagbehandeling. Daarom gaat u na uw bezoek aan de polikliniek Plastische Chirurgie met uw kind naar het spreekuur van de Operatieve Dagbehandeling. Daar bespreekt de anesthesioloog de narcose met u en uw kind.

De behandeling stap voor stap

  1. Als uw kind lang haar heeft, kunt u het beste het haar in een vlecht of staart boven op het hoofd vastzetten. Het zit dan tijdens de ingreep niet in de weg.

  2. De plastisch chirurg maakt aan de achterkant van de oorschelp een snee. Zo wordt het kraakbeen in de oorschelp zichtbaar. In het kraakbeen worden kerfjes en sneetjes gemaakt, zodat er een diepere plooi in de oorschelp ontstaat. Is de oorschelp te groot, dan wordt een deel van het kraakbeen weggehaald. De wond aan de achterkant van de oorschelp wordt met oplosbare hechtingen gesloten. Het litteken komt dus achter het oor en valt dus niet op. De operatie duurt zo'n 15 minuten per oorschelp.

  3. Na de operatie wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. Daar komt het bij uit de narcose. De meeste kinderen hebben na een oorcorrectie weinig pijn. Eventueel mag uw kind een gewone pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol.

    De oren van uw kind zijn verbonden met gaasjes, watten, pleisters en een zwachtel. Het resultaat lijkt op een tulband. De oren van uw kind zijn hierdoor afgedekt, waardoor het minder goed kan horen. Het verband mag niet nat worden. Ht haar wassen mag dus niet.

    Het tulbandverband wordt ongeveer een week na de operatie weggehaald. Hiervoor krijgt u een afspraak mee. Als het verband wordt verwijderd, zijn de oorschelpen gezwollen en mogelijk blauw. Normaal gesproken krimpen ze binnen enkele weken of maanden tot een normale vorm.

    Na het weghalen van het verband moet uw kind 4 weken lang weken ’s nachts een elastische band om de oren dragen. Dit voorkomt dat de geopereerde oorschelp tijdens het slapen naar voren geklapt onder het hoofd ligt. U kunt hiervoor een elastische haarband of een zweetband gebruiken. Nadat het verband is verwijderd, mag uw kind het haar weer wassen. Voelt uw kind zich goed, dan mag het weer naar school.

Heeft u nog vragen?

U kunt bellen naar het algemene nummer van het UMCG, van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 tot 8.30 uur.