Clonidinetest bij uw kind

Een clonidinetest is een onderzoek om te achterhalen of het lichaam van uw kind voldoende groeihormoon kan aanmaken.

Voorbereiding

Meisjes vanaf acht jaar krijgen voor de test gedurende vijf dagen tabletjes met vrouwelijk hormoon. Jongens vanaf tien jaar krijgen een eenmalige injectie met mannelijk hormoon bij de huisarts.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet uw kind nuchter zijn. Dit betekent dat uw kind vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken, alleen wat water mag drinken. Als uw kind medicijnen gebruikt zal de arts die uw kind behandelt met u overleggen of deze op het normale tijdstip ingenomen moeten worden.

Uw kind krijgt een infuus. Via het infuus neemt de verpleegkundige tijdens het onderzoek regelmatig bloed af. Uw kind krijgt een smaakloze testvloeistof te drinken.  De testvloeistof heeft als bijwerking dat uw kind slaperig kan worden. Ook daalt de bloeddruk door de testvloeistof. Aan het einde van de test krijgt uw kind via het infuus een vloeistof toegediend waardoor de bloeddruk langzaam weer gaat stijgen. Het afgenomen bloed gaat naar het laboratorium voor onderzoek.

Het onderzoek duurt zo’n drie tot vier uren. Uw kind kan na afloop van de test moe zijn en de bloeddruk kan nog steeds aan de lage kant zijn. Daarom adviseren wij om de rest van de dag rustig aan te doen.

Uitslag

Na twee weken bespreekt de arts met u de uitslag. U krijgt hiervoor een belafspraak.

Broertjes en zusjes

Het is raadzaam om geen andere kinderen mee te nemen naar het ziekenhuis. Er is geen opvang en het is belangrijk dat u uw volledige aandacht kunt richten op uw kind dat het onderzoek ondergaat.

Brochure

Meer informatie over de clonidinetest vindt u in de brochure die u onderaan deze pagina kunt downloaden.

Gerelateerde informatie

Brochure Clonidinetest (pdf | 163kB)