Chirurgische kaakcorrectie

Met een chirurgische kaakcorrectie kunnen we de stand en breedte van 1 of beide kaken veranderen en verbeteren. Deze operatie heet ook we een kaakosteotomie.

Niet iedereen is even tevreden over zijn of haar uiterlijk en de stand en functie van het gebit. Voor onregelmatige tanden is een beugel vaak al een goede oplossing. Soms is er naast een afwijkende stand van het gebit ook een afwijkende stand van 1 of beide kaken. In dat geval kunnen we een chirurgische kaakcorrectie overwegen om de stand van de kaken te corrigeren. Een beugel is bijna altijd een onderdeel van de behandeling.

Na een beugelbehandeling en kaakcorrectie kun je je gebit beter gebruiken. Kauwen, afbijten en slikken lukt beter. Ook kun je je lippen beter op elkaar krijgen (passieve lipsluiting) en beter praten. Ook je uiterlijk verandert wat door deze behandeling. Hoe dat eruit gaat zien, kunnen we je laten zien met 3D simulatietechnieken.

Jouw wens is leidend bij de operatieplanning en deze vindt daarom in nauw overleg met jou en de orthodontist plaats. Het doel van de behandeling is om naast de verbeterde stand van gebit en kaken te zorgen voor een harmonieus gezicht.

In bijna alle gevallen corrigeren we de stand van de kaken in combinatie met een beugelbehandeling. In totaal duurt deze behandeling, beugelbehandeling en chirurgische kaakcorrectie, vaak tussen de 18 en 24 maanden.

Eerste gesprek

Voordat we met de behandeling beginnen krijg je een uitgebreid onderzoek waarin we je gebit, kaken, aangezicht en profiel onderzoeken. We maken ook (röntgen)foto's en afdrukken of scans van je gebit. Daarna krijg je een behandelplan. We leggen dit plan uitgebreid aan je uit.

De behandeling begint meestal met een beugel. Daarvoor ga je naar een orthodontist. Die zet eerst je boven- en onderkaak je tanden en kiezen in de rij. Zo passen je boven- en ondergebit na de operatie goed op elkaar. Dit gebeurt met een vaste beugel met slotjes (brackets). De brackets plakken we vast op je tanden en kiezen. De beugelbehandeling duurt ongeveer 12 maanden.

Daarna kunnen we de chirurgische kaakcorrectie doen. Hiervoor kom je op een opnamelijst.

​​​​​​​Verschillende operaties

Er zijn verschillende mogelijke operaties.

 • Bij een te kleine onderkaak schuiven we de onderkaak naar voren. Daarna zetten we met een kunststof plaatje of schroeven de onderkaak in de goede stand aan de bovenkaak vast. We zetten de boven- en onderkaak met staaldraadjes aan elkaar vast. Daarvoor gebruiken we de haakjes aan de beugel.


 • Bij een te grote onderkaak halen we eerst aan beide kanten een klein stukje bot van de onderkaak. De onderkaak kan daardoor een stukje naar achteren. We zetten daarna de boven- en onderkaak met staaldraadjes aan elkaar vast. Na 6 weken gaan de staaldraadjes er uit.


 • Als je bovenkaak is achtergebleven in groei, als je een overbeet hebt of als je het tandvlees van je bovenkaak te veel kunt zien, verschuiven we je bovenkaak. In de bovenkaak komen kleine plaatjes en schroefjes om het goed vast te laten groeien in de goede stand. We zetten daarna de boven- en onderkaak met staaldraadjes aan elkaar vast. Soms is er door het verschuiven te weinig bot. Om dat op te vullen, gebruiken we een stukje bot uit de onderkaak of uit de rand van het bekken.​​​​​​​


 • Bij een correctie van de kin kunnen we de punt van de kin een beetje verschuiven. Het onderste deel van de kin komt dan iets naar voren of naar achteren. Om het goed vast te laten groeien, zetten we de kin vast met een paar schroefjes. Als de kin juist wat korter moet, halen we een plakje bot uit de kin.​​​​​​​


 • Soms is het beter om een boven- of onderkaak niet in 1 keer te veranderen, maar juist in een paar keer. Dit heet botdistractie. We maken een snee in het bot van de kaak. Daar overheen komt een distractie-apparaat. Na de operatie ontstaat op die plek nieuw botweefsel. Door elke dag het distractie-apparaat ongeveer 1 mm uit te draaien, rekt het nieuw gevormde botweefsel uit. De kaak wordt zo langzaam langer. Het uitdraaien kan pijnlijk zijn. Slik daarvoor een half uur van tevoren een pijnstiller. Je krijgt van ons daarvoor een recept. Meestal is na 1 of 2 weken de kaak lang genoeg. Het distractie-apparaat blijft dan nog ongeveer 8 weken zitten.​​​​​​​


De behandeling stap voor stap

 1. Je krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe je je op de operatie voorbereidt. Voor deze operatie wordt je opgenomen in het ziekenhuis.

  Voor deze operatie ga je onder narcose. Daarom heb je voor de operatie een afspraak met de anesthesioloog over de verdoving. Een verpleegkundige vertelt je over de operatie en de voorbereidingen.

  Kort voor de operatiedatum heb je een afspraak bij de orthodontist. Deze maakt speciale haakjes aan je beugel waar we tijdens de operatie gebruik van maken. We maken ook afdrukken of scans van je gebit.

 2. Op de dag van opname meld je je bij de opnamebalie in de Ontvangsthal van het ziekenhuis. Je gaat daarna eerst naar de verpleegafdeling.​​​​​​​

 3. Zodra je aan de beurt bent, ga je in je bed naar de operatiekamer. Je krijgt een slaapmiddel via een infuus. Daardoor merk je niets van de operatie. Welke operatie je krijgt, hangt af van de correctie die nodig is. Ook de duur van de operatie hangt daar vanaf en kan tot 1 of een paar uur duren.

  Voor deze operaties blijf je ongeveer 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis.

 4. Na de operatie ga je naar de uitslaapkamer. Zodra je goed wakker bent, ga je naar de verpleegafdeling. De meeste mensen hebben na de operatie weinig last van pijn. Keelpijn komt de eerste dag vaak voor. Tijdens de operatie heb je medicijnen gekregen tegen de zwelling. Toch is je gezicht de eerste dagen flink opgezwollen. Dat wordt na ongeveer 3 dagen minder erg.

  Soms komt er na de operatie een beetje bloed in je mond en neus. Daarom is het beter om de eerste dagen niet je neus te snuiten. Je hebt ook een paar elastiekjes tussen de boven- en onderkaak en een kunststof plaatje aan de bovenbeugel. Zo kun je na de operatie je mond al een klein beetje openen.

  Je krijgt tijdens je opname vloeibaar voedsel. Slikken kan in het begin nog wat pijn doen.

  De kaakchirurg komt elke dag langs om te kijken hoe het met je gaat en of de tanden en kiezen goed op elkaar passen. Als het nodig is krijg je (extra) elastiekjes of juist lossere elastiekjes. We maken ook nog controlefoto’s. De mondhygiënist komt langs om de verzorging van je mond en gebit met je te bespreken.​​​​​​​

 5. Als alles goed met je gaat, kun je meestal na 2 of 3 dagen weer naar huis.

 6. Je komt regelmatig voor controle bij de kaakchirurg en orthodontist. Zij bekijken of je kaken nog steeds goed op elkaar passen en of de wond goed geneest. Soms maken we ook controlefoto’s en maakt de mondhygiënist je tanden en kiezen schoon.

  Als je elastiekjes tussen de boven- en onderkaak hebt gekregen, blijven die de eerste 6 zes weken na de operatie meestal zitten. Na ongeveer 2 weken mag het plastic pasplaatje er weer uit. Na sommige operaties zitten de kaken 4 tot 6 weken lang aan elkaar vast. Ongeveer 6 maanden na de operatie haalt je orthodontist de vaste beugels en slotjes weg. Daarna krijg je een nachtbeugel.

 • Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties.

  Na deze operatie komt het vaak voor dat je een vreemd of minder gevoel in de onderlip en kin hebt. Dit wordt meestal al beter binnen een paar weken. Binnen een paar maanden tot een jaar is het meestal helemaal weg. Er is een kleine kans dat het niet weg gaat.

  Wanneer bellen?

  Bel ons meteen als:

  • je koorts krijgt boven de 38.5°C
  • de wond blijft bloeden
  • je veel pijn hebt

  De eerste 24 uur na ontslag uit het ziekenhuis kun je bellen naar polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: (050) 361 25 61. Buiten deze tijden bel je naar nummer (050) 361 61 61 en vraag je naar de MKA-arts die dienst heeft.

  Ben je al langer dan 24 uur thuis en heb je dan problemen of klachten? Bel dan je huisarts. De huisarts belt ons als dat nodig is.


  • je mag de eerste 6 weken na de operatie niet kauwen. Het eten moet daarom dun zijn. Eigenlijk kun je alles eten, als je het eerst fijn maalt met een blender of staafmixer. Meestal val je wel een paar kilo af. Probeer door gezond en genoeg te eten op gewicht te blijven
  • doe het de eerste 2 weken rustig aan. Daarna kun je weer werken of naar school. Ook rustige sporten zoals joggen en zwemmen mogen dan weer. Doe de eerste 2 maanden nog geen contactsporten, zoals balspelen. Voorkom ook zware lichamelijke inspanning
  • een paar dagen na de operatie mag je je tanden weer poetsen met een zachte, kleine tandenborstel
  • om je mond goed schoon te houden, krijg je een recept voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Dit kun je bij de apotheek ophalen. Hiermee spoel je de eerste week 4x per dag je mond. Zo voorkom je ook dat je een infectie krijgt
  • de wond geneest beter en sneller als je de eerste dagen na de operatie niet rookt en geen alcohol drinkt.

Bijwerkingen en risico's

Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen zijn. Ook als de operatie zelf goed is gegaan. Deze problemen noemen we complicaties.

Na deze operatie komt het vaak voor dat je een vreemd of minder gevoel in de onderlip en kin hebt. Dit wordt meestal al beter binnen een paar weken. Binnen een paar maanden tot een jaar is het meestal helemaal weg. Er is een kleine kans dat het niet weg gaat.

Wanneer bellen?

Bel ons meteen als:

 • je koorts krijgt boven de 38.5°C
 • de wond blijft bloeden
 • je veel pijn hebt

De eerste 24 uur na ontslag uit het ziekenhuis kun je bellen naar polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie: (050) 361 25 61. Buiten deze tijden bel je naar nummer (050) 361 61 61 en vraag je naar de MKA-arts die dienst heeft.

Ben je al langer dan 24 uur thuis en heb je dan problemen of klachten? Bel dan je huisarts. De huisarts belt ons als dat nodig is.

Tips voor thuis

 • je mag de eerste 6 weken na de operatie niet kauwen. Het eten moet daarom dun zijn. Eigenlijk kun je alles eten, als je het eerst fijn maalt met een blender of staafmixer. Meestal val je wel een paar kilo af. Probeer door gezond en genoeg te eten op gewicht te blijven
 • doe het de eerste 2 weken rustig aan. Daarna kun je weer werken of naar school. Ook rustige sporten zoals joggen en zwemmen mogen dan weer. Doe de eerste 2 maanden nog geen contactsporten, zoals balspelen. Voorkom ook zware lichamelijke inspanning
 • een paar dagen na de operatie mag je je tanden weer poetsen met een zachte, kleine tandenborstel
 • om je mond goed schoon te houden, krijg je een recept voor een mondspoelvloeistof (chloorhexidine). Dit kun je bij de apotheek ophalen. Hiermee spoel je de eerste week 4x per dag je mond. Zo voorkom je ook dat je een infectie krijgt
 • de wond geneest beter en sneller als je de eerste dagen na de operatie niet rookt en geen alcohol drinkt.

Kosten zorg

Of de kosten voor deze behandeling vergoed worden, hangt af van je zorgverzekering. Bel of mail daarom altijd met je zorgverzekeraar voordat je een afspraak hebt. Zo weet je zeker dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.​​​​​​​

Heb je nog vragen?

Je kunt de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.