Baanbrekend hartlongchirurg Jan Nico Homan van der Heide overleden

Een uitvinder, een dokter, een wetenschapper en een opleider. Jan Nico Homan van der Heide verenigde het allemaal in een persoon. We vinden het een verdrietig bericht dat de emeritus hoogleraar hartlongchirurgie op 21 augustus op 94-jarige leeftijd is overleden. Voor ons is het een moment om stil te staan bij zijn enorme betekenis voor het vak hartlongchirurgie. En voor al die patiënten voor wie hij het verschil maakte tussen dood of leven met een ziekte die hanteerbaar is.

Hartlongmachine

Jan Nico Homan van der Heide maakte openhartoperaties mede mogelijk. Met de passie van een uitvinder bouwde hij de eerste hartlongmachine. Die machine neemt tijdens een openhartoperatie de functie van hart en longen over. Het was ook Homan van der Heide die net zo lang dacht, ontwikkelde en probeerde totdat hij de pacemaker had uitgevonden. Dat apparaatje vangt hartritmestoornissen op door stroomstootjes te geven zodat het hart weer in het juiste ritme komt. Hoe gewoon klinkt dat vandaag de dag, maar nog niet zo lang geleden was het er niet. 

Nalatenschap in Groningen

Samenwerken, blijven zoeken naar mogelijkheden... Als opleider gaf Jan Nico Homan van der Heide zijn kennis en passie door. In het UMCG is die nalatenschap doorgegaan op huidige collega's van de hartlongchirurgie, we blijven broedplaats voor de ontwikkelingen van de hartlongchirurgie. Een vak dat overigens pas in 1973 officieel werd. Homan van der Heide, sinds 1966 hoogleraar hartlongchirurg in Groningen, had er toen al veel, heel veel, aan bijgedragen.

In 2019 sprak journalist Huib de Vries van het Reformatorisch Dagblad met Jan Nico Homan van der Heide uitgebreid over zijn leven en werk. Dat interview kun je hier lezen.