• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Proefschrift over gescheurde achillespezen

Print 
16 juli 2021

Volgens de afdeling orthopedie sturen huisartsen geregeld patiënten door, richting de eerste hulp met acute achilles problematiek. Huisartsen moeten op de hoogte zijn dat er in ieder geval 2 behandel opties zijn: operatief en niet-operatief. Dit helpt ook de orthopeed/chirurg om deze behandel opties te bespreken.
Er komt nu nog wel eens een patiënt: "mijn huisarts/fysiotherapeut geeft aan dat mijn achillespees is gescheurd en dat dit geopereerd moet worden”. Dan is het lastig om de optie een niet operatief beleid te bespreken.

Er is een instructie filmpje op youtube beschikaar: Olivier Dams: Behandeling, beeldvorming en uitkomsten van een gescheurde achillespees.

Een gescheurde achillespees (achillespeesruptuur) is een bekende sportblessure die veel ongemak kan veroorzaken. Hoewel er veel onderzoek naar deze blessure is gedaan, is er nog geen consensus over de optimale behandelstrategie. In dit proefschrift onderzocht Dams daarom de behandeling en uitkomsten van een gescheurde achillespees, en keek hij ook naar de rol van beeldvorming in dit proces.

Uit de analyse van Dams blijkt dat de huidige behandeling per chirurg verschilt, en ze lijken niet gebaseerd op beschikbaar wetenschappelijk bewijs. Uit de wetenschappelijke publicaties en de klinische praktijk is wel bewezen dat het gebruik van beeldvormende technieken kan helpen tijdens de diagnose en follow-up.

Om te kijken hoe patiënten en peesstructuur na een achillespeesruptuur herstellen, volgde Dams 50 patiënten en analyseerde hij herstel via patiënt-gerapporteerde uitkomstmaten fysieke testen, en nieuw beeldvorming (ultrasound tissue characterization). Hieruit bleek dat de patiënten wel een goed herstel en goede gezondheid rapporteerden, maar dat er toch beperkingen bleven in functie en de mogelijkheid om te sporten. Dit suggereert dat de patiënten zich aanpassen aan de blessure. Dams vond ook dat de peesstructuur nog minstens een jaar aangedaan blijft. Met deze resultaten hoopt hij de basis te leggen voor toekomstig onderzoek en een verbeterde zorg rondom een gescheurde achillespees.

Curriculum Vitae

Olivier Dams (1993) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens zijn promotieonderzoek was hij verbonden aan het SHARE Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels is hij werkzaam als arts-assistent en postdoc cardiologie bij het UMCG. De titel van zijn proefschrift luidt: 'Achilles tendon rupture - current clinical practice, imaging and outcome.'