• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Oorsuizen

Print 

​​​​​​​​​​​Lezing dinsdag 20 maart 2018

Sprekers:
Dr. Rutger Hofman
Prof. dr. Pim van Dijk
Dr. Rosemarie Arnold

Oorsuizen of tinnitus is een vaak voorkomende aandoening die zowel de patiënt als de behandelaar voor een ingewikkeld probleem stelt. Tinnitus kan voor patiënten grote gevolgen hebben voor verschillende gebieden in hun dagelijkse leven. Daarom hebben de meeste patiënten de wens of hoop dat het weer stil wordt. Helaas kan tinnitus in de meeste gevallen niet genezen worden en is deze wens niet te vervullen.

Dit maakt dat het voor behandelaars vaak een zoektocht is naar de juiste middelen waarmee het voor patiënten toch mogelijk is mét tinnitus een voor hen waardevol leven te leiden. Daarom vergt de behandeling van tinnitus maatwerk. Door een goede balans tussen medische, audiologische en psychosociale diagnose en behandeling blijkt dat een groot deel van de patiënten adequaat kan worden geholpen. Gezien de diversiteit van de klachten en de gevolgen ervan in het dagelijks leven, kan door een multidisciplinaire diagnose van tinnitus een passend advies worden gegeven op die gebieden waar de patiënt beperkingen ervaart.

Tijdens de lezing is in presentaties inzicht gegeven in de snel groeiende wetenschappelijke kennis over tinnitus en komen de praktische aspecten van diagnose en behandeling van tinnitus aan bod. In het eerste deel van de lezing zijn we ingegaan op de audiologische, medische en psychosociale diagnose van tinnitus. Daarnaast was er aandacht voor de multidisciplinaire aanpak oor de diagnostiek en behandeling van tinnituspatiënten die in het UMCG is gekozen. En we zijn ingegaan op veel voorkomende psychosociale gevolgen van tinnitus. 

​In tweede deel van de lezing is aandacht besteed aan de psychologische behandeling van tinnituspatiënten met cognitieve gedragstherapie. Ten slotte is​ wetenschappelijk onderzoek op het gebied van tinnitus toegelicht.

De lezing over oorsuizen is terug te zien op het Youtube-kanaal van het UMCG.

Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter Youtube Instagram