•  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

VZV-immuunstatus

Print 

​​W​at is het doel van het onderzoek?

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die een longtransplantatie hebben ondergaan, een grotere kans hebben op het krijgen van gordelroos dan gemiddeld. Deze is ongeveer 30 maal hoger dan in de algemene bevolking en 5 maal hoger dan bij personen boven de 60 jaar. Gordelroos wordt veroorzaakt door het varicella-zostervirus. Dit is het virus dat ook waterpokken veroorzaakt, een ziekte die u waarschijnlijk tijdens uw kindertijd heeft doorgemaakt. Het varicella-zostervirus verlaat na die eerste infectie het lichaam niet meer, maar blijft zogenaamd ‘latent’ aanwezig. Wanneer het virus opnieuw actief wordt, kan gordelroos ontstaan.

Het is mogelijk te vaccineren tegen het varicella-zostervirus, zodat de kans op het krijgen van gordelroos kleiner wordt. Door onderzoek bij gezonde ouderen is aangetoond dat dit bij gevaccineerde personen inderdaad het geval is.

​De kans op het krijgen van gordelroos bij transplantatiepatiënten is groter dan bij andere mensen. Vaccinatie tegen gordelroos zou daarom juist bij deze groep van belang kunnen zijn. In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is daarom kortgeleden besloten om nieuwe patiënten op de wachtlijst voor longtransplantatie ten tijde van screening te vaccineren. 

Er is echter nog geen onderzoek gedaan of bij deze patiënten vaccinatie wel effect heeft. Het effect van vaccinatie zou bijvoorbeeld verminderd kunnen zijn door medicatiegebruik (gebruikt om de kans op afstoting na transplantatie kleiner te maken). Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of vaccineren tegen gordelroos voorafgaand aan transplantatie nuttig is. Verder hopen wij meer te leren over hoe afweer tegen infecties werkt bij transplantatiepatiënten. Naar verwachting zullen er ongeveer 200 mensen deelnemen aan het onderzoek.​​