Functiebeschrijving
Als onderzoeker ben je verantwoordelijk voor:
- Het doen van een literatuurstudie (scoping review) naar morele stress in vastgelopen situaties in de langdurige zorg.
- Het coördineren en uitvoeren van dataverzameling in de praktijk, door middel van document-analyse, interviews, focusgroepen en casestudies. Hiervoor werk je nauw samen met het onderzoeksteam, onder meer het voorbereiden en gezamenlijk analyseren van data.
- Je informeert en betrekt de klankbordgroep op diverse momenten, gedurende het onderzoek presenteer je (tussentijdse) uitkomsten aan de doelgroep.
- Het verkennen van de mogelijkheden om resultaten om te zetten in producten en lessen voor de praktijk samen met het Team Expertisemanagement van CCE.
Werkomgeving
Voor het onderzoeksproject ‘Morele Stress bij Zorgverleners’ bestudeer je op welke wijze morele stress bij zorgverleners speelt en ga je op zoek naar wat kan helpen om hier goed mee om te gaan. Hierbij ligt de focus op situaties waar Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) voor wordt ingeroepen: situaties waar zorgverleners te maken hebben met cliënten met ernstige problematiek waar zij zelf op dat moment geen concrete oplossingen voor handen hebben. Vaak spelen daarbij ethisch complexe dilemma’s een rol, zoals cliënten met een doodswens of aanhoudende zelfverwonding. Het onderzoeksterrein betreft vier sectoren (gehandicaptenzorg, ggz, jeugdzorg en VVT).
Met behulp van literatuuronderzoek, veldonderzoek en interviewgesprekken met betrokkenen in combinatie met ethische reflectie ga je samen met het onderzoeksteam kijken hoe we de negatieve gevolgen van morele stress tegen kunnen gaan. Centrale vragen van het onderzoek zijn: 1) Wat is de impact van morele stress bij zorgverleners in vastgelopen situaties in de langdurige zorg? 2) Welke inzichten en handelingsperspectieven kunnen zorgverleners helpen bij het goed omgaan met morele stress?
Dit onderzoeksproject wordt gefinancierd door CCE en is ondergebracht bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en langdurige zorg van het UMCG en valt onder de onderzoeksgroep Zorgethiek van het Universitair Netwerk Ouderenzorg (UNO-UMCG). In dit project werken CCE en het UMCG samen. Als uitvoerend onderzoeker werk je nauw samen met onderzoekers van beide organisaties.
Specifieke kwaliteiten die gewenst zijn:
- analytisch en zelfstandig kunnen werken, maar ook het leuk vinden om samen te werken in een onderzoeksteam en met diverse stakeholders;
- organisatorische vaardigheden en creatief kunnen anticiperen op situaties indien dat nodig is;
- bereidheid om te reizen naar de verschillende locaties.
- Het UMCG voert een preventief Hepatitis B beleid. Indien vereist voor de functie kan het UMCG de vaccinatie verzorgen.
- Voor bepaalde beroepsgroepen wordt bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.
Wat bieden wij
Het betreft een dienstverband (0,6 fte / 21,6 uur per week) van 1 jaar met de mogelijkheid om verlening. Start bij voorkeur per 1 september 2023. Het salaris bedraagt maximaal € 5.088,- bruto per maand (schaal 10), afhankelijk van opleiding en ervaring en op basis van een fulltime dienstverband. Daarnaast biedt het UMCG 8% vakantietoeslag en 8,3% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Universitair Medische Centra (CAO-UMC)
Solliciteren
Solliciteren kan tot en met 2 juli 2023 en uitsluitend met het digitale sollicitatieformulier te bereiken via deze link.
Voor vragen over de functie
Als je vragen hebt over de inhoud van de functie, vinden we het leuk om van je te horen.
Neem gerust contact op: dr. Elleke Landeweer ethiek onderzoeker