Terugblik symposium KennisMaken

Zo’n zeshonderd mensen met passie voor de verpleeghuiszorg kwamen afgelopen dinsdag bijeen op het symposium KennisMaken van het UNO-UMCG: verzorgenden, verpleegkundigen, paramedici, specialisten ouderengeneeskunde, cliëntvertegenwoordigers, docenten, studenten, onderzoekers, implementatieadviseurs en nog vele anderen die samen kennis maken en ervaringen delen om de kwaliteit van de ouderenzorg te behouden en waar nodig te verbeteren. Naast twee plenaire sprekers – Evelyn Finnema en Sander de Hosson – waren er twintig keuzesessies. Een korte terugblik.
Foto symposium

Evelyn Finnema: “Laat je stem horen!”

Evelyn Finnema is hoogleraar Verplegingswetenschap en Chief Nursing Officer bij het ministerie van VWS. Ze wil al haar verpleegkundige en verzorgende collega’s op het hart drukken: “Maak jezelf nooit klein en wees je bewust van jouw belangrijke rol. Heb lef, wees trots en weet: jij bent de expert, jíj weet het meeste van jouw vak. Professionele kracht is de sterkste kracht die er is. Alle ideeën die jij hebt doen ertoe. Laat je stem horen!”

Passie

Evelyn vervolgt: “Veel collega’s vinden dat niet makkelijk. In de kern ben ik eigenlijk ook een ‘achter de schermen’-vrouw. Maar ik heb een enorme passie voor goede zorg en goede zorgmedewerkers. En als je iets vindt, dan moet je dat ook uitspreken, hoe lastig dat soms ook is. Dat is belangrijk voor de kwaliteit van zorg voor je cliënt, maar ook voor je eigen werkplezier.

Nooit alleen

Wat goed is om te weten: wij, verzorgenden en verpleegkundigen, wij hebben de kracht van de massa: wij zijn met 400.000 collega’s. We zijn de grootste beroepsgroep en de enige met een stem in Den Haag. Weet dat je nooit alleen bent!”

Bekijk de presentatie van Evelyn Finnema

N.B. Aan het einde van de presentatie wordt verwezen naar een animatie van VWS over zeggenschap, die gebaseerd is op een advies van Evelyn Finnema. Bekijk deze animatie >(externe link)

 

Sander de Hosson: “Er zijn. Dat is de kern van goede palliatieve zorg”

Sander de Hosson is longarts en maakt zich al jaren sterk voor goede palliatieve zorg. Hij gaf een plenaire voordracht en verzorgde ook een keuzesessie op ons symposium. Een hele korte weergave van zijn praktische tips voor zorgmedewerkers.

Kern van goede zorg

“Aandacht is het allerbelangrijkste woord in de palliatieve zorg. Er zijn. Dat is de kern van goede zorg in de stervensfase. Ook van groot belang: neem mensen mee in het traject dat voor hen ligt, zowel de patiënt als de familie. De grootste angst van mensen is om te stikken, maar dat komt maar heel zelden voor. Vertel dat alsjeblieft."

Familie voorbereiden

"En vertel ook dat, als de dood intreedt, mensen huidafwijkingen, een ingevallen gezicht en een spitsere neus kunnen krijgen. Het is goed om familie daar op voor te bereiden. Reutelen is ook iets dat familie vaak heel ongerust maakt. Het wordt al snel verward met benauwdheid. Stervende mensen hebben daar zelf geen last van. Vertel dat aan de familie en ga het slijm niet steeds uitzuigen of voortdurend van houding wisselen; kies een voorkeurshouding.”

Bekijk de presentatie van Sander de Hosson (plenaire voordracht) 
Bekijk de presentatie van de keuzesessie van Sander de Hosson (praktische tips)

Presentaties van de keuzesessies

We hebben nog niet alle presentaties ontvangen, mogelijk wordt de lijst hieronder aangevuld: 

Foto's!

Sta je er ook tussen? Bekijk de foto's die fotograaf André Brasser op het symposium maakte >

Aan alle deelnemers, sprekers en sessiebegeleiders:


Ondanks personeelstekorten en hoge werkdruk in de verpleeghuizen kwamen jullie dinsdagmiddag naar Groningen. We hopen dat jullie geïnspireerd en met nieuwe kennis en een goed gevoel naar huis zijn gegaan. Hartelijk dank voor jullie komst! Mede namens Boris!

Boris, de hond van implementatieadviseur Henriëtte van der Kloet van het UNO-UMCG

​​​​​​​Winnaar fotoactie #SamenKennisMaken

Het team van de KwadrantGroep dat de winnende foto maakte gaat een kookworkshop volgen. Veel plezier!  Dank aan alle teams die tijdens het symposium enthousiast op de foto gingen!