Minister Helder enthousiast over MOOD-Sense

Minister Helder van Langdurige Zorg en Sport toonde veel interesse in de ontwikkelingen binnen MOOD-Sense, het sensortechnologie-onderzoek van UNO-UMCG, Hanzehogeschool Groningen en de Techhub van de Hanze in Assen. Helder was dinsdag op werkbezoek bij de Healthub in Roden, waar verschillende organisaties die actief zijn in sociale en technologische zorginnovaties zich presenteerden.

MOOD-Sense richt zich op de inzet van sensortechnologie om onbegrepen gedrag bij dementie tijdig te kunnen signaleren, zodat escalatie van het gedrag kan worden voorkomen. Tijdens het bezoek van minister Helder vertelde Sytse Zuidema, hoogleraar Ouderengeneeskunde & Dementie en voorzitter van het UNO-UMCG, over de laatste ontwikkelingen binnen MOOD-Sense. De minister is zelf ook afkomstig uit de langdurige zorg: ze werkte onder meer als bestuursvoorzitter bij zorgorganisatie TanteLouise in Noord-Brabant, waar ook experimenten met sensortechnologie plaatsvinden. 


Demonstratie 

Onderzoeker Jan Kleine Deters had samen met promovendus Rinesh Misier en vier studenten een demonstratiehoek ingericht. Daar lieten ze Helder kennismaken met het type sensortechnologie dat gebruikt voor het MOOD-Sense-onderzoek, verwerkt in onder meer een horloge en een kussen. Helder zelf nam nog even plaats op de zogeheten E-motion Chair, waarin sensoren drukveranderingen meten die kunnen duiden op onrust.  


Rondetafelgesprekken 

Verder waren er gistermiddag drie rondetafelgesprekken over de thema’s Thuis als het kan, Verplegen in de toekomst en Radicaal anders werken. Netwerkmanager Katy van Hasselt nam namens het UNO-UMCG deel aan de thematafel Verplegen in de toekomst. Ze vertelde onder meer over het toenemende belang van familieparticipatie in de verpleeghuiszorg, waarbij ze ook de Verhalenbundel Familieparticipatie noemde. De verhalenbundel helpt verzorgenden en verpleegkundigen om met familie in gesprek te gaan over wederzijdse verwachtingen in de zorg voor hun naaste. 

MOOD-Sense - MOnitoring Onbegrepen gedrag bij Dementie met Sensortechnologie - is een samenwerkingsverband tussen het lectoraat Sensors en Smart Systems (prof. dr. Heinrich Wörtche) van de Hanzehogeschool Groningen en het Universitair Netwerk Ouderenzorg- UMCG (prof. dr. Sytse Zuidema), ouderenzorgorganisaties en bedrijven. Binnen MOOD-Sense wordt een monitoringsysteem ontwikkeld dat onbegrepen gedrag en andere zorgproblemen bij mensen met dementie opspoort, om tijdig passende zorg te kunnen bieden. Het monitoringsysteem is gebaseerd op sensortechnologie en de kennis van zorgmedewerkers.