AHON huisartsen leveren bijdrage aan “Inzicht in de factoren die voor zorgprofessionals van invloed zijn op het inzetten van leefstijlinterventies”

De afdeling Orthopedie van het UMCG doet onderzoek naar leefstijlinterventies als behandeling van heup- en knieatrose. Niet-operatieve behandeling is de beste keus bij klachten ten gevolge van artrose. Leefstijlinterventies gericht op meer beweging en een gezond voedingspatroon kunnen bij patiënten met artrose een positief effect hebben op pijn en lichamelijk functioneren.

Momenteel worden leefstijlinterventies echter weinig ingezet als behandeling van artrose. Ook is er nog weinig bekend over de ervaringen van zorgprofessionals met leefstijlinterventies in hun dagelijkse praktijk. Het doel van dit onderzoek was daarom om inzicht te krijgen in de factoren die voor zorgprofessionals van invloed zijn op het inzetten van leefstijlinterventies bij patiënten met artrose. Hiertoe werden vier groepsinterviews georganiseerd op verschillende plekken in Noord-Nederland. In totaal hebben 38 eerstelijns en tweedelijns zorgprofessionals hieraan deelgenomen, zoals bijvoorbeeld huisartsen, orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten. Bij het analyseren van de interviews werden negen categorieën van beïnvloedende factoren gevonden, gerelateerd aan: (1) leefstijlinterventie; (2) zorgprofessional; (3) patiënt; (4) professionele interacties; (5) middelen; (6) capaciteit voor organisatieverandering; (7) maatschappij; (8) interactie tussen patiënt en zorgprofessional; en (9) artrose. Vooral het belang van goede samenwerking tussen de verschillende zorgprofessionals werd door de deelnemers benadrukt.

De resultaten van dit onderzoek zijn een belangrijke stap naar het verbeteren van de inzet van leefstijlinterventies als behandeling van artrose. Lees de gehele publicatie “What affects the implementation of lifestyle interventions in patients with osteoarthritis? 

Kortgeleden is er een vervolgonderzoek gestart waarbij een vragenlijst over dit onderwerp verstuurd is naar huisartsen en andere zorgprofessionals. Bij vragen of als u wilt deelnemen aan het vervolgonderzoek kunt u contact opnemen met Sjoukje Bouma ([email protected]).