Gangbeeldonderzoek

Een gangbeeldonderzoek is een uitgebreide meting waarbij we uw looppatroon in kaart brengen. Zo krijgen we een goed beeld van uw manier van lopen.

We doen dit onderzoek als de revalidatiearts denkt dat dit nodig is. Op basis van het gangbeeldonderzoek krijgt u advies voor bijvoorbeeld een ondersteunend hulpmiddel (orthese) en/ of een behandeling.

Het gangbeeldonderzoek noemen we ook wel gangbeeldanalyse of loopanalyse. We doen het onderzoek in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte, het Motion Lab. Je loopt een paar keer heen en weer over een afstand van 8 meter. Verschillende camera's leggen de bewegingen vanuit verschillende hoeken vast. De computer registreert de krachten op de voeten, de spieractiviteit en de bewegingen van heup, knie en enkel.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. 

  We moeten uw rug en benen goed kunnen zien voor de beoordeling van uw looppatroon. Daarom loopt u in uw ondergoed. U mag ook een strakke korte broek en een strak hemd dragen tijdens het onderzoek.

  We maken opnames van uw looppatroon waarbij u zowel op blote voeten als met schoenen aan loopt. Het is belangrijk dat dit schoenen zijn waar u elke dag op loopt.

  Maakt u gebruik van hulpmiddelen, zoals speciale schoenen, prothesen, spalken of een rollator? Dan kunt u deze bij het onderzoek gebruiken. Het is belangrijk dat u al uw loophulpmiddelen meeneemt naar het onderzoek.

 2. U gaat voor dit onderzoek naar het Motion Lab. Er is een Motion Lab op locatie Groningen en op locatie Beatrixoord. In de brief staat op welke locatie u moet zijn.

 3. 2 medewerkers van het Motion Lab doen het gangbeeldonderzoek. Het onderzoek begint met een lichamelijk onderzoek van uw benen terwijl u zit of ligt. We voelen met de handen hoe u uw heup-, knie- en enkelgewricht beweegt. Ook meten we de kracht van uw spieren.

  Daarna plakken we een paar stickers op uw huid. Dit zijn bolvormige, reflecterende markers die we met speciale stickers op vaste punten plakken. Daarmee meten we de beweging van uw heup-, knie- en enkelgewricht. Soms plakken we ook een paar extra stickers, waarmee we meten welke spieren u hoeveel aanspant.

  We hebben 2 manieren om dit onderzoek te doen:

  • looplab: u loopt een paar keer heen en weer over een afstand van 8 meter.
  • Grail: u loopt op een loopband.

  Videocamera’s filmen de bewegingen vanaf de voor-, achter- en zijkant. Op hetzelfde moment registreert de computer de krachten op uw voeten, de bewegingsuitslagen en spieractiviteit.

  Het gangbeeldonderzoek duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Heeft u al eerder een gangbeeldonderzoek gehad en komt u voor een beoordeling van een spalk, schoen of prothese? Dan duurt het onderzoek ongeveer een half uur.

 4. We bekijken de gegevens uit het gangbeeldonderzoek uitgebreid. We bespreken de resultaten daarna met uw behandelend revalidatiearts of revalidatiearts in opleiding. De revalidatiearts gebruikt de uitkomst om een zo goed mogelijk behandeladvies te geven.

 5. De revalidatiearts bespreekt de uitslag met u.

Veiligheid van het onderzoek

Een gangbeeldonderzoek is een veilig onderzoek en brengt geen risico's met zich mee.

Betere zorg door samenwerking

Uw behandelaars werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Toestemming voor gebruik van uw gegevens

Als UMCG doen we veel wetenschappelijk onderzoek. Uw videomateriaal en data kunnen nuttig zijn voor onderzoek of onderwijs. Daarom vragen we u of we uw gegevens mogen gebruiken voor onderzoek of onderwijs.

Bij de uitnodigingsbrief voor het onderzoek krijgt u een toestemmingsformulier. Heeft u geen bezwaar tegen het gebruik van uw gegevens voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs? Neem dan het formulier ingevuld en ondertekend mee naar uw afspraak. U kunt op elk moment uw toestemming weer intrekken. Als u geen toestemming wilt geven hoeft u verder niets te doen.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.