UMCG opnieuw ENETS Center of Excellence

De European Neuroendocine Tumor Society (ENETS) erkent het behandelteam neuro-endocriene tumoren en carcinomen van het UMCG opnieuw voor 5 jaar als ENETS Center of Excellence (CoE). Ons expertisecentrum ontving een certificaat en lovend rapport, opgesteld door een internationaal auditteam bestaande uit prof. dr. Guenter Krejs uit Oostenrijk en dr. Andrea Sydow uit Duitsland.

Zorg voor zeldzame NET en NEC

Neuro-endocriene tumoren en – carcinomen (NET en NEC) zijn heel zeldzaam. Patiënten met deze tumoren behandelen we daarom zoveel mogelijk in gespecialiseerde ziekenhuizen. Het UMCG is één van deze gespecialiseerde centra in Nederland. Ons behandelteam neuro-endocriene tumoren en carcinomen is erkend als expertisecentrum zeldzame aandoeningen en neemt deel aan het European Reference Network EURACAN. En nu is ons team nu dus opnieuw erkend als ENETS Center of Excellence (CoE). 

Uitgebreide audit

De Covid-pandemie zorgde ervoor dat de voorbereidingen voor de erkenning tot 2 keer toe gestaakt werden. Uiteindelijk kon het dagvullende online auditprogramma op 4 maart 2022 doorgaan. Het team leverde ter voorbereiding op de audit een uitgebreid informatiepakket aan over:

  • de samenstelling van het behandelteam
  • de uitkomsten van zorg 
  • de samenwerking met regionale en (inter-)nationale partners 
  • het onderzoeksprogramma
  • het systeem voor kwaliteitsbewaking 
  • de samenwerking met patiënten en patiëntenorganisaties

Alle bij de behandeling van NET en NEC betrokken specialismen presenteerden zichzelf tijdens de auditdag. De auditoren interviewden de behandelteamleden individueel en als team. Daarnaast toetste de auditcommissie of het behandelteam alle relevante internationale richtlijnen hanteert. Daarvoor deden de auditoren een dossieranalyse en waren zij bij een Engelstalige patiëntenbespreking die het team voor hen organiseerde.

Uitstekende beoordeling

In een zeer lovend beoordelingsrapport van 13 pagina’s scoort de auditcommissie het behandelteam NET en NEC van het UMCG op alle kwaliteitseisen van de ENETS. Bijzondere waardering is er voor het gedreven en zeer goed georganiseerde behandelteam, de ‘state of the art’ behandelplannen en de  omvang en kwaliteit van het onderzoeksprogramma. Er zijn geen verbeterpunten benoemd.

Meer weten?

Lees meer over het UMCG Expertisecentrum voor Neuro-endocriene Tumoren en Neuro-endocriene Carcinomen. U kunt ook contact op met de voorzitter van het behandelteam dr. Annemiek Walenkamp.

Als u meer wilt weten over het accreditatieproces van het UMCG-behandelteam kunt u bellen met Corine van de Bunt (050 361 46 09) of Nathalie van den Tempel (06 25 65 02 35). 

Algemene informatie over ENETS en de ENETS-certificering vindt u op de website van de European Neuroendocrine Tumor Society ENETS.