Verpleegkundigen en verzorgenden in de verpleeg- en verzorgingingshuizen en thuiszorg voeren dagelijks volgens de handreiking ‘veilige principes in de medicatieketen’ dubbele medicatiecontroles bij het toedienen uit. Maar, wat is de meerwaarde van een dubbele medicatiecontrole? En, zorgt het voor een belangrijke afname in medicatiefouten? Met de toegekende subsidie kan het UNO-UMCG hier nu onderzoek naar gaan doen.

Loslaten van de dubbele medicatiecontrole

Het was dé cliffhanger van de sessie ‘Dubbele medicatiecontrole: van moeten naar mogen?’ op het UNO-symposium van 12 maart. Gaan we binnen het UNO-UMCG hier samen onderzoek naar doen? In juli volgde het verlossende antwoord en werd de subsidie voor het project 'Dubbele medicatiecontrole in de VVT-sector: veilig van moeten naar morgen' toegekend.
Met de subsidie kunnen we samen met vijf zorgorganisaties een vierjarig project uitvoeren. Het project bestaat uit pilotprojecten rond het ‘loslaten’ van de dubbele medicatiecontrole. De pilotprojecten zijn gekoppeld aan onderzoek en de ontwikkeling van een toolbox.

Vacature promotieonderzoeker

Voor de uitvoering van het project en bijbehorend onderzoek zijn we op zoek naar een promotieonderzoeker. Ben jij een enthousiaste onderzoeker die de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg graag een stap verder helpt? En enthousiast over dit onderwerp? Solliciteer dan tot en met 5 september op deze vacature. 

Feestelijk startbijeenkomst in september

We hopen in september een feestelijke startbijeenkomst te organiseren met onze denktank, bestaand uit zorgprofessionals, cliëntvertegenwoordigers, implementatie-adviseurs en onderzoekers. 

Meer informatie

Lees meer over het onderzoek of lees het eerder verschenen artikel over de sessie op het UNO-symposium: Dubbele medicatiecontrole: moet niet, mag wel. In dit artikel gaan we in op de aanleiding van het project en de voortrekkersrol van zorgorganisatie Carintreggeland bij het loslaten van de dubbele medicatiecontrole.