Op 8 november 2024 organiseert Eurocat Noord-Nederland, samen met de Stichting Prenatale Screening Noordoost-Nederland, een symposium in het UMCG met als thema: Schisis.

We nemen je mee door het hele traject van zwangerschap, prenatale screening, geboorte, eventuele behandeling en ervaring in de praktijk van ouders en behandelaars. 
Dagvoorzitter is dr. Paul van der Zwaag, hoofd van de afdeling Klinische Genetica van het UMCG.

Het programma van het symposium wordt samen met het Schisisteam Noord-Nederland gemaakt. Ben je echoscopist, verloskundige, gynaecoloog, jeugdarts, kinderarts, logopedist, verpleegkundige, klinisch geneticus, onderzoeker? Dan zien we je graag op 8 november aanstaande!

Als je de datum nog niet in je agenda gezet hebt, doe dat dan nu; binnenkort volgt het programma en een inschrijflink.

Nieuw onderzoek: er worden minder kinderen met een schisis geboren, is er een relatie met prenatale screening?

Sofia Anania Bij Eurocat is afstuderend geneeskundestudent Sofia Anania bezig met haar wetenschappelijke stage. Zij vertelt over haar onderzoek:
“Voor mijn stage wetenschap onderzocht ik hoeveel kinderen geboren worden met een lipspleet en/of gehemeltespleet. En of de twintig weken echo, die sinds 2007 wordt aangeboden aan alle zwangere vrouwen hier invloed op had. Met behulp van de uitgebreide Eurocat database, hebben we gegevens geanalyseerd over een periode van 21 jaar, van 2001 tot 2021”.

Uitkomsten van het onderzoek

  • Er was een dalende trend in het aantal kinderen dat wordt geboren met een schisis:
    van 2,5 per 1000 geboortes in 2001 naar 1,2 per 1000 geboortes in 2021
  • De Eurocat gegevens laten zien dat schisis steeds vaker al tijdens de zwangerschap wordt gezien: vóór de introductie van de twintig weken echo werd 15% van de kinderen met schisis tijdens de zwangerschap opgespoord, daarna steeg dit naar 58%
  • Vooral een lipspleet kan goed op een echo gezien worden
  • Het percentage zwangerschapsafbrekingen steeg:
    van 3,8% vóór de introductie van de twintig weken echo tot 9,9% in de periode erna
  • Als de ouders kozen voor een zwangerschapsafbreking, waren er bijna altijd ook andere afwijkingen bij het kind of een ernstige genetische aandoening met een ongunstige prognose

Tijdens het symposium worden ook de uitkomsten van Sofia’s onderzoek besproken.

Totaal en levendgeboren prevalentie van Schisis