Minisymposium ‘Een gezondheidsvaardiger toekomst voor nierpatiënten’

Periode:
- 12:45 - 15:30
Symposium

De afgelopen jaren promoveerde Marco Boonstra op het onderwerp gezondheidsvaardigheden bij nierpatiënten. Op 25 september verdedigt hij zijn proefschrift ‘Strengthening communication and self-management - health literacy interventions targeting kidney patients and health care professionals’. In dit proefschrift beschrijft hij welke barrieres zelfmanagement, bijvoorbeeld van leefstijl, en communicatie tussen patiënten en zorgverleners in de weg staan. Ook ontwikkelde hij een interventie 'Grip op uw Nieren'. Deze interventie gebruikt een combinatie van visuele strategieën en simpele tekst om patiënten te ondersteunt in hun behandeling en communicatie. Tegelijkertijd worden zorgprofessionals getraind op het gebruik van geschikte communicatiestrategieën om patiënten met verminderde gezondheidsvaardigheden beter te begeleiden.

Graag nodigt hij, namens zijn promotieteam, professionals werkzaam in eerstelijns- of tweedelijnszorg (met een focus op chronische ziekten), onderzoekers met een focus op gezondheidsverschillen of interne geneeskunde, adviseurs of beleidsmakers met een focus op gezondheidsverschillen of patiënteneducatie en ervaringsdeskundige nierpatiënten uit voor een minisymposium. Het programma is hieronder te vinden en aanmelden kan hier.

Programma

Locatie: Onderwijscentrum UMCG

12.45 - 13.00 uur - Inloop

13.00 - 13.20 uur - ‘Gezondheidsvaardigheden - meer dan snappen wat er gezegd wordt!’

Spreker: Dr. Andrea de Winter, universitair hoofddocent, afdeling Gezondheidswetenschappen UMCG

Vaak denken mensen bij gezondheidsvaardigheden aan woorden als ‘laaggeletterdheid’ of aan patiënten die ‘moeite hebben om informatie te begrijpen’. Gezondheidsvaardigheden omvatten zo veel meer en zijn contextafhankelijk. Tijdens deze sessie vertelt Andrea de Winter over de rol van gezondheidsvaardigheden in de zorg en voor individuen. Hierin wordt niet alleen gefocust op gezondheidsvaardigheden van het individu, maar ook op het zorgsysteem en de competenties van professionals om patiënten met verminderde gezondheidsvaardigheden te ondersteunen.

13.20 - 13.50 uur - Samen beslissen met mensen met verminderde gezondheidsvaardigheden

Sprekers: Karen Prantl, beleidsmedewerker Behoeften & Participatie, Nierpatiënten Vereniging Nederland, samen met een ervaringsdeskundige

Gezondheidsvaardigheden staan in de belangstelling, maar er is ook nog veel te winnen. Karen Prantl en een ervaringsdeskundige vertellen in 20 minuten over hun ervaringen in de nierzorg. Welke initiatieven zijn er al op het gebied van gezondheidsvaardigheden en samen beslissen? Waar liggen de uitdagingen? Na deze 10 minuten betrekken we de zaal. Wat zou jij in de nierzorg nog willen verbeteren? Daar komen we in interactie met elkaar achter!

13.50 - 14.00 uur – Intermezzo ‘Verder met Grip op uw Nieren’

Spreker: Marco Boonstra, academisch docent Sociale Geneeskunde en promovendus, afdeling Gezondheidswetenschappen UMCG

De interventie Grip op uw Nieren, ontwikkeld tijdens het promotietraject van Marco Boonstra, ondersteunt patiënten in het begrijpen van hun ziekte en het opvolgen van onder andere leefstijladviezen. Tegelijkertijd richt het zich op de vaardigheden van professionals, zodat zij beter in staat zijn patiënten met verminderde gezondheidsvaardigheden te herkennen en ondersteunen. Tijdens dit intermezzo hoor jij hoe jij gebruik kunt maken van de middelen van Grip op uw Nieren.

14.00 - 14.15 uur - Korte pauze met thee en koffie

14.15 - 14.35 uur ‘Digitale inclusie voor gelijke kansen op gezondheidsvaardige zorg: het belang van co-creatie’

Spreker: Dr. Madelon van Oostrom, Associate Lector Digitale Geletterdheid en Inclusie

Het belang van het betrekken van de ‘mensen om wie het gaat’ (co-creatie) wordt steeds vaker vanzelfsprekend meegenomen in ontwikkelingen, zowel in het zorgveld als bij het opstellen of uitvoeren van beleid en bij onderzoek. En ook bij het ontwikkelingen van digitale (zorg)technologie. Hoe meer informatie en communicatie digitaal plaatsvindt, des te crucialer wordt de digitale geletterdheid van patiënten. Hoe kun je er middels co-creatie voor zorgen dat ook minder vaardige groepen patiënten niet worden uitgesloten? En op deze wijze te komen tot gezondheidsvaardiger zorg? Daar word je tijdens deze sessie in meegenomen.

14.35 – 15.00 uur ‘Gezondheidsvaardige nierzorg – wat valt er te winnen?’

Sprekers: Prof. Dr. Gerjan Navis, Hoogleraar Interne Geneeskunde, Afdeling Nefrologie UMCG en Dr. Mariken Stegmann, huisarts en post-doc onderzoeker, Afdeling Eerstelijns- en Langdurige Zorg UMCG

Zorgsystemen en organisaties zijn in toenemende mate complex, onder andere ook door vergrijzing, waardoor bij patiënten steeds vaker sprake is van multimorbiditeit. Deze complexiteit brengt veel uitdagingen voor nierpatiënten met verminderde gezondheidsvaardigheden. Welke uitdagingen zijn er bijvoorbeeld binnen de eerste- en tweedelijnszorg. We kijken hierbij naar de rol van het zorgsysteem, de professional daarbinnen en de mogelijkheden om de focus te verleggen naar leefstijl en zo ook direct impact te hebben op aanverwante ziekten, zoals diabetes en cardiovasculaire ziekten.

15.00 - 15.30 uur - Koffie/thee en gezonde koek

Promotie

Locatie: Academiegebouw

16.15 - 17.30 uur - Promotie Marco Boonstra met aansluitend receptie

‘Strengthening communication and self-management - health literacy interventions targeting kidney patients and health care professionals’

Organisatiecomité

Dit minisymposium wordt georganiseerd vanuit de afdeling Gezondheidswetenschappen door:

  • Marco Boonstra, promovendus en academisch docent
  • Dr. Andrea F. de Winter, universitair hoofddocent
  • Prof. dr. Menno Reijneveld, hoogleraar sociale geneeskunde en voorzitter van het UMCG cluster Preventie, Public Health & Primary Care (PPP)
  • Emeritus prof. dr. Gerjan Navis, hoogleraar interne geneeskunde, afdeling Nefrologie
  • Dr. Ralf Westerhuis, directeur Dialyse Centrum Groningen en internist-nefroloog

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de onderstaande knop:

Aanmelden