Op 22 september 2023 was de NHG Wetenschapsdag, een leuke dag met als thema "Hoe houden we de huisartsenzorg toegankelijk"? Daar werd ook de NHG Wetenschapsprijs uitgereikt. Voormalig voorzitter van de AHON-commissie Liesbeth AB heeft deze prijs in ontvangst mogen nemen voor haar onderzoek: High rates of anorectal chlamydia in women: a cross-sectional study in general practice. Wij spraken met haar over de prijs en haar onderzoek.
Foto van Liesbeth tijdens het congres

Van harte gefeliciteerd, Liesbeth AB. Hoe is het om de NHG Wetenschapsprijs in ontvangst te mogen nemen?

Nou, dat was een superleuke verassing. Ik kom net terug van San Francisco, de prijs is namelijk een praatje houden op het NAPCRG. Dat was echt een geweldige ervaring.

Je onderzoek ging over rectale chlamydia bij vrouwen. Zou je ons eens kort willen meenemen in wat je onderzocht hebt?

Er was bekend geworden dat bij vrouwen die de ggd bezoeken voor een soa test heel veel rectale chlamydia werd gevonden, ook als ze vertelden geen rectale seks te hebben. Ik vroeg me af of dat in onze populatie ook zo zou zijn. Ook in de huisartsenpopulatie heeft 70% van de vrouwen met een genitale chlamydia, de bacterie ook rectaal. Vragen over sekstechniek zijn niet voorspellend hierin.

De prijs is voor innovatief toepasbaar onderzoek. Het onderwerp van je vragenlijst is soms nog wel eens een taboe. Hoe pak je zo’n onderzoek goed aan?

Ja, tjee, willen mensen wel antwoord geven op vragen over sekstechniek, seksspeeltjes, en oraal-anale seks… dat is zeker een dingetje. En bovendien, durf je het als hulpverlener wel te vragen allemaal? De soa-assistenten die soa spreekuur doen zijn gewend om intieme vragen te stellen, en patiënten verwachten dat ook wel een beetje als ze een afspraak hebben op het soa spreekuur. Mijn ervaring is als je uitlegt waarom je iets wilt weten, mensen heel bereid zijn om antwoord te geven op dergelijke intieme vragen.

Smaakt de prijs naar meer onderzoek doen? Wat zijn je plannen?

Het voelt voor mij enorm motiverend om op deze manier waardering te krijgen voor mijn werk. Het geeft ook wel vertrouwen dat het goed beoordeeld wordt.  Onderwijs geven aan AIOS vind ik ook erg leuk. Ik weet nog niet zo goed wat de toekomst brengt.

Wat zou je de huisartsen uit het netwerk willen meegeven?

Soa zorg wordt denk ik nog te vaak als een pakketje over de balie geleverd. Een goede anamnese is toch wel belangrijk. Hoe groot is het risico, gaat het om heteroseksuele seks of om mannen die seks hebben met mannen. Is er alcohol of drugs in het spel waardoor er mogelijk ongewenst onveilige seks is. Was er seks tegen de wil? Ook daarover is het goed denk ik om een gesprek te voeren en als arts een proactieve houding te hebben. Probeer inclusief te zijn en onbevooroordeeld je patiënt tegemoet te treden.