Melanoompatiënten en hun naasten konden begin maart in het UMCG terecht voor een informatiebijeenkomst. Het behandelteam melanomen van het UMCG Comprehensive Cancer Center verzorgde samen met de patiëntenorganisatie Stichting Melanoom een avondvullend programma over deze ernstige vorm van huidkanker.
Informatieavond Melanoom in UMCG

Voorkomen en vroeg herkennen

Hoe eerder je een melanoom ontdekt, hoe beter het vaak te behandelen is. De bezoekers horen van dermatoloog Marjon Wiegman hoe een melanoom ontstaat en waar je op kunt letten om het zo vroeg mogelijk te herkennen. Hier zijn tegenwoordig goede hulpmiddelen voor, zoals apps waarin je foto’s van je moedervlekken kunt bijhouden. Ook benadrukt ze hoe belangrijk goede zonbescherming is. Voor iedereen, of je nu een melanoom hebt gehad of niet.

Goede behandelmogelijkheden

Gelukkig zijn er steeds meer behandelmogelijkheden voor melanoom. Zo schetst chirurg-oncoloog Barbara van Leeuwen de ontwikkelingen rondom het opereren van uitzaaiingen. Ook T-VEC is een vrij nieuwe behandeling met vaak goede resultaten. Het publiek krijgt van verschillende specialisten uit het behandelteam een overzicht van alle vooruitgang op hun vakgebied.

Uitzaaiingen bij melanoom

Het tweede deel van de informatieavond staat in het teken van uitgezaaide melanomen. Hilde Jalving, internist-oncoloog in het UMCG, legt uit wat een tumorcel is en waarom ons lichaam deze soms niet herkent en opruimt. En hoe de medicijnen die je geeft bij immunotherapie en doelgerichte therapie deze uitzaaiingen dan soms kunnen stoppen en opruimen. Dit zijn mogelijke behandelingen voor of na de operatie als het melanoom is uitgezaaid naar de lymfeklieren of naar andere plekken in het lichaam. De behandeling vóór de operatie is een nieuwe mogelijkheid die sinds februari 2024 beschikbaar is in Nederland.

Wel of geen immuno- of doelgerichte therapie en in welke volgorde; het is soms een lastige keuze. Voor het behandelteam en voor degene met het melanoom. Verpleegkundig specialist Renske Horinga vertelt over de mogelijke bijwerkingen van deze behandelingen. Of iemand deze krijgt en zo ja hoe heftig ze dan zijn, verschilt per persoon en is niet te voorspellen.

Uitzaaiingen van melanoom bestralen kan bij sommige patiënten ook. Of dit kan en of het zinvol is, hangt af van de plek van de uitzaaiingen. Peter Sinnige is radiotherapeut in het UMCG-behandelteam. Hij zet de vormen van bestraling en de situaties waarbij deze goede resultaten kunnen geven op een rij.

Steun via de patiëntenvereniging

Stichting Melanoom is er voor mensen die een melanoom hebben of hebben gehad. En voor iedereen die meer wil weten over huidkanker en hoe je de kans dat je het krijgt kunt verkleinen.  De patiëntenvereniging zet zich bijvoorbeeld in voor betrouwbare informatievoorziening, goede keuzehulpen en ontmoeting met lotgenoten en buddy’s. Koen van Elst en Martina Rooijakkers van Stichting Melanoom vertellen de bezoekers er alles over. 
 
Bezoekers van de informatieavond hebben veel vragen over hun eigen situatie of die van hun naaste. In de pauze en na afloop van het programma is er dan ook volop gespreksstof en praten zij uitgebreid verder met de aanwezige specialisten. Welke behandeling past het beste? Dat is bij elke persoon met een melanoom telkens weer de belangrijkste vraag.

Maatwerk vanuit breed perspectief

Het multidisciplinaire overleg (MDO) dat het behandelteam melanoom wekelijks voert, speelt daarbij een essentiële rol. Hier bespreken alle specialisten dit samen. Ze bekijken de situatie van elke patiënt dus vanuit breed perspectief. Twee casemanagers ondersteunen dit proces en specialisten uit andere ziekenhuizen in de regio kunnen hun patiënten voor dit MDO aanmelden. Het resultaat is een behandeladvies op maat dat uitgebreid met de patiënt wordt besproken.

Contact

Wilt u meer weten over de behandeling van melanomen in het UMCG of over het MDO? U kunt ons mailen via: [email protected]