Hemodynamiek in de cirkel van Willis en prognostische factoren bij subarachnoïdale bloeding

Periode:
- 09.00
Promotie
Aula Academiegebouw Rijksuniversiteit Groningen Broerstraat 5 te Groningen

Hemodynamiek in de cirkel van Willis en prognostische factoren bij subarachnoïdale bloeding

Een beroerte is een medische aandoening die wordt gekenmerkt door het plotselinge verlies van hersenfuncties als gevolg van een vasculaire oorzaak. Aangezien beroerte wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak is, is het essentieel om de onderliggende pathologie ervan te begrijpen en prognostische factoren te bepalen. De cirkel van Willis (CoW) is een cruciaal arterieel relaissysteem dat zich aan de basis van de hersenen bevindt. Daarom speelt hemodynamica binnen de CoW een belangrijke rol in de pathologie van een beroerte. In haar proefschrift toont Shen aan dat zowel de anatomie van de CoW als een stenose van de halsslagader (ICA) de doorbloeding van het cerebrovasculaire territorium beïnvloeden. Dit is met name klinisch relevant als de ICA-stenosegraad meer dan 70% is.
Met een numeriek model kan de hemodynamiek in de CoW worden gesimuleerd. Shen introduceert in haar proefschrift een vereenvoudigd numeriek model voor gepersonaliseerde CoW-hemodynamica. Het CoW-model wordt toegelicht en gevalideerd, tegen de achtergrond van een systematische review van de literatuur. Aangezien er een uitgebreide heterogeniteit is tussen voorgestelde numerieke modellen, kunnen in huidige studies hemodynamische parameters op basis van CoW-configuratie nog steeds niet worden geassocieerd met de ontwikkeling van anatomische oorzaken van een beroerte, zoals een intracraniaal aneurysma. Verdere verbetering van de simulatie is nodig voordat het numerieke model in de klinische praktijk kan worden toegepast. Ten slotte werd in dit proefschrift gevonden dat myosteatose geassocieerd is met de klinische ernst van een subtype van beroerte, de subarachnoïdale bloeding. Echter, spieratrofie en myosteatose waren niet geassocieerd met neurologische uitkomst of overleving op lange termijn.
Concluderend is dit proefschrift een volgende stap in de associatie tussen hemodynamica in de CoW en verschillende typen beroertes, en daarmee een volgende stap in het personaliseren en optimaliseren van beroertemanagement.

Curriculum Vitae

Yuanyuan Shen (1985) studeerde Geneeskunde aan Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology, China, en volgde een opleiding tot neurochirurg aan de Universiteit van Zhejiang. Daarna was zij werkzaam als neurochirurgische intensivist in the Second Affiliated Hospital of Zhejiang University. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Neurochirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Aansluitend aan haar promotie zal zij werkzaam zijn als neurochirurg bij the First Affiliated Hospital of Zhejiang University. De titel van haar proefschrift luidt: Hemodynamics in the circle of Willis and prognostic factors in subarachnoid hemorrhage.

Promotoren

Prof. Dr. J.M.C. van Dijk