Voorstellen Sofia Anania Mijn naam is Sofia, ik ben zesdejaars geneeskundestudent aan de Rijksuniversiteit Groningen. Oorspronkelijk kom ik uit Italië, maar de afgelopen vijf jaar noem ik Groningen mijn thuis. Buiten de ziekenhuismuren kun je me vaak vinden in het zwembad of op de padelbaan.

Schisis als onderzoeksonderwerp

Mijn passie is de plastische chirurgie, vandaar dat ik deze afdeling heb gekozen voor mijn stage wetenschap. Ik werk aan mijn scriptie van oktober 2023 tot maart 2024. Mijn onderzoek richt zich op schisis en het is een samenwerking tussen de plastische chirurgie en Eurocat Noord-Nederland. Met behulp van de Eurocat-database onderzoek ik de totale prevalentie (hoe vaak het voorkomt) van orofaciale schisis en de prevalentie van levendgeborenen met orofaciale schisis tussen 2001 en 2021 in Noord-Nederland.

Had de 20 wekenecho invloed op de zwangerschapsuitkomst

Aangezien de tweede trimesterscreening (de 20 weken echo) sinds 2007 beschikbaar is voor zwangeren, kijken we of de introductie van deze scan invloed heeft gehad op de prevalentie van orofaciale schisis bij de geboorte. Dus of het kind, als er tijdens de zwangerschap een schisis gezien was, ook daadwerkelijk levend geboren werd. Vooral als de schisis een onderdeel was van een syndroom, verwachten we dat die zwangerschappen vaker zijn afgebroken.

Ik keek erg naar deze stage uit en ben nieuwsgierig naar wat de resultaten van dit onderzoek zullen laten zien.

Lees meer over Eurocat.