‘Woensdagmorgen 1 november ’23 mocht ik, vanuit KMK en de ProtheseAcademie, te gast zijn bij de leerlingen van Havo 4 en VWO 5 van het Technasium Bonhoeffer College in Enschede. De leerlingen hadden aan het begin van het schooljaar hun practicum werkstukopdrachten gekregen van dhr Bart Ormel, leraar Natuurkunde én O&O, van het Bonhoeffer College. De opdracht van het keuzeproject werd gegeven aan groepjes van 4 leerlingen. De opdracht was: “Ga in gesprek met mensen, die gebruik maken van een hand- en of armprothese en vraag wat de betrokkene nog voor problemen heeft in het dagelijks actief zijn. Bespreek als groep de uitkomsten en probeer met oplossingen te komen.”
Woensdagochtend waren de leerlingen aanzet om hun oplossingen te presenteren. In het technasium-lokaal werden de meest uitéén lopende prototypen tevoorschijn gehaald. Acht weken noeste arbeid moest worden gepresenteerd.
We kregen de mooiste creaties te beoordelen zoals o.a.:
- Gitaarspelen met één hand voor de akkoorden en een elektrisch draaiend wiel met daaraan 3 plectrums voor het slaan over de snaren.
- Gitaarspelen met één hand voor het plectrum en een mechaniek met pedalen voor het bedienen van de akkoorden.
- Een nagelknipper geschikt gemaakt voor het knippen van je nagels met je stomp of prothese.
- Een stoffer en blik voor het opvegen van kruimels met één hand.
- Een honkbalhandschoen aan je stomp of aan de prothese voor een spelletje honkbal of softbal.
- Bijzonder ook was een mechaniek voor het opmaken van je bed, waarbij je met één hand het dekbed in je dekbedhoes kunt schuiven.
- Een klemsysteem om het stuur van je fiets vast te houden en deze ook heel snel te kunnen loslaten wanneer dat gewenst is.
- Creatief was dat een groep nagedacht heeft om met behulp van techniek beter en zwaardere materialen te kunnen tillen, zodat mensen ondanks hun beperking toch langer bepaalde beroepen kunnen uitvoeren. Hydraulische systemen kwamen hierbij om de hoek kijken en direct aangevuld met de opmerkingen: “natuurlijk wel veel kleiner dan de hydraulische graafmachines”.
Tijdens alle presentaties was het voelbaar en zichtbaar dat de leerlingen heel goed betrokkenen waren bij het onderwerp om mensen met een hand/arm prothese te helpen en of hulpmiddelen te ontwerpen om belemmeringen op te lossen. Het werken aan dit thema door HAVO 4 en VWO 5 heeft mij geleerd hoe creatief leerlingen kunnen zijn om problemen op te lossen. Hoe ze kunnen denken buiten de kaders van volwassenen, immers wij hebben al zo vaak de vaste paadjes bewandelt. De leerlingen kijken toch opnieuw en breder naar wat er allemaal mogelijk is.
Een project met dit onderwerp mag naar mijn mening navolging krijgen bij andere Technasiums. Ik weet zeker dat we een deel van deze leerlingen later gaan tegenkomen in de prothesewereld, technisch, dan wel medisch.
Graag wil ik de leerlingen van HAVO 4 en VWO 5 en hun leraar Bart Ormel bedanken voor deze interessante ochtend.’