Coronavaccinatie tijdens zwangerschap en vruchtbaarheidsbehandeling

Zwangere vrouwen hebben een groter risico op een ernstige COVID-19 infectie dan vrouwen die niet zwanger zijn. Een vaccinatie vóór je zwangerschap kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt van het coronavirus.

Op dit moment is het Pfizer-BioNtech mRNA vaccin beschikbaar tegen het coronavirus. En binnenkort ook het Moderna mRNA- vaccin.

In de bijsluiter van beide vaccins staat dat ze niet gebruikt moeten worden tijdens de zwangerschap. Ook wordt afgeraden binnen 2 maanden na vaccinatie zwanger te worden. De werking van beide vaccins geeft geen reden dat ze schadelijk zijn bij gebruik tijdens de zwangerschap voor moeder of kind. Alleen is er nog onvoldoende bewijs uit studies, die dit kan bevestigen. De Nederlandse gynaecologen VPG en het RIVM adviseren daarom het volgende:

  • Zwangere vrouwen vaccineren als zij een extra risico hebben op ernstige COVID-19 infectie. Zoals zwangere vrouwen met longproblemen, hartproblemen, diabetes, nierziekten, leverziekten en ernstig overgewicht of met afweerstoornissen.
  • Zwangere vrouwen vaccineren als zij een beroep hebben waarmee ze in direct contact komen met COVID-19 patiënten.
  • Vrouwen die tot een risicogroep behoren wordt geadviseerd zich wel te laten vaccineren als ze recht hebben op een vaccinatie.
  • Mannen en vrouwen die een fertiliteitsbehandeling (willen) starten en een vaccinatie tegen COVID nemen, om hun fertiliteitsbehandeling tot 2 maanden na de laatste vaccinatie uit te stellen. Het paar beslist zelf of zij een coronavaccinatie nemen.
  • Vrouwen en mannen die zich te laten vaccineren, maar met het advies  hun fertiliteitsbehandeling niet willen uitstellen, mogen zonder uitstel behandeld worden.
  • Paren die na een advies besluiten om zich niet te laten vaccineren kunnen een fertiliteitsbehandeling ondergaan.
  • Vrouwen die borstvoeding geven kunnen gevaccineerd worden. Toekomstige studies moeten de veiligheid definitief bevestigen.

Heb je vragen? Bespreek het met je behandelend arts.

Bronnen

Afdeling

Centrum voor Voorplantingsgeneeskunde