Soms is het niet mogelijk om een ziek of beschadigd lichaamsdeel beter te maken. Wat volgt is een amputatie. Een ingrijpende verandering in het dagelijkse leven van de patiënt. Gelukkig zijn er goede protheses. Hiermee kan de patiënt weer beter functioneren. Of voelt hij zich zekerder. Ook kan een prothese helpen als een lichaamsdeel niet of niet goed ontwikkeld is.

Ondanks de goede protheses blijkt de patiënt niet altijd tevreden over het gebruik ervan. Het zit niet lekker, werkt niet goed of voldoet niet aan de verwachtingen. Zonde, want een prothese kan de kwaliteit van leven sterk verbeteren. Daarom slaan verschillende partijen de handen ineen en richten de ProtheseAcademie op. Een plek waar kennisinstellingen, onderwijsinstellingen, zorgverleners, protheseverstrekkers, fabrikanten en zorgverzekeraars uit heel Nederland samen met de patiënt werken aan het verbeteren van de kennis over het (thuis)gebruik van arm- en beenprothesen.

600.000 euro subsidie

ZonMW, de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, heeft voor de oprichting van de ProtheseAcademie 600.000 euro subsidie toegekend. Het UMCG Centrum voor Revalidatie is vanuit de zorgverleners de leidende partij om de ProtheseAcademie vorm te geven. Het project loopt van augustus 2022 tot augustus 2028.