Wat lange tijd om meerdere redenen niet mogelijk leek, gaat nu toch gebeuren: op het dak van het UMCG komen zo’n 750 zonnepanelen. Hiermee zet het UMCG een volgende stap in de verduurzaming van zijn energievoorziening. Eind december zijn de werkzaamheden klaar.
Kasper van Driel van Tenten Solar en Paulina Snijders met het eerste zonnepaneel voor de daken van het UMCG.

Het UMCG koestert al langer de wens om zonnepanelen op het dak te plaatsen, maar het grootste deel van het dak bleek hiervoor ongeschikt. Vanwege de kans op extreem weer en de turbulentie van het helikopterverkeer zouden de panelen geborgd moeten worden met een extra ballast. Voor het gewicht daarvan is de dakconstructie op veel plaatsen niet geschikt. Ook zitten de zonnepanelen vaak de toegankelijkheid van technische installaties in de weg en kunnen er op veel plaatsen geen panelen geplaatst worden omdat dakdoorvoeren voor onder andere de benodigde ventilatie- en afzuigkanalen in de weg zitten. Ook voldoen op veel dakvlakken de eigenschappen van de daksamenstelling niet aan de eisen van de verzekeraar.

Ondanks al deze obstakels bleef de wens groot om zonnepanelen op het UMCG-dak te plaatsen. Collega’s van technisch beheer deden onder andere samen met een constructeur onderzoek en vonden toch enkele locaties om zonnepanelen te kunnen plaatsen.

Schone energie zorgt voor forse CO2-besparing

De zonnepanelen komen op het Voorzieningengebouw / De Brug, op het Voormalig Zusterhuis en op de nieuwbouw van het Universitair Centrum Psychiatrie en hebben een geschatte jaaropbrengst van 260.000 kWh. Hiermee zorgt het UMCG ervoor dat er jaarlijks ruim honderd ton CO2 minder in de lucht komt.

Vandaag gaf Paulina Snijders, lid van de Raad van Bestuur van het UMCG, het officiële startschot voor de aanleg van de panelen. Zij nam het eerste paneel in ontvangst van Kasper van Driel van het bedrijf Tenten Solar, dat de panelen vanaf donderdag 21 november gaat plaatsen. Snijders: ‘Hiermee gaat een langgekoesterde wens van het UMCG in vervulling. Wij streven ernaar om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Duurzame energieopwekking is daar een belangrijk onderdeel van. Ik ben ontzettend trots op de collega’s die het voor elkaar hebben gekregen dat we de ruimte op onze daken nu toch kunnen gebruiken voor zonnepanelen.’

De collega's die de aanleg van de zonnepanelen op de daken van het UMCG mogelijk hebben gemaakt.


Energie rechtstreeks naar UMCG

Ruim een derde van de totale hoeveel stroom die het UMCG jaarlijks nodig heeft, komt straks uit van de zonnepanelen op het dak van het UMCG en van de twee zonneparken in Roodehaan. De opbrengst van de zonnepanelen en ook een flink deel van de opbrengt van de energie van de zonneparken gaat rechtstreeks naar het UMCG. Daardoor wordt het publieke stroomnet zo min mogelijk belast.