Het overgrote deel van de UMCG-website is weer gewoon toegankelijk voor bezoekers. Enkele onderdelen zijn nog niet volledig beschikbaar, maar we verwachten ook die onderdelen weer snel op orde te hebben.
Een DDoS-aanval is een cyberaanval waarbij kwaadwillenden een website platleggen door het sturen van heel veel dataverkeer naar de website. Het was dus alsof honderdduizend mensen tegelijk onze site bezoeken. Dat kunnen de servers niet aan, waardoor de website onbereikbaar was.
Als gevolg van de aanval konden bezoekers van onze website er niet terecht voor de informatie die ze zochten. Dat is ontzettend vervelend. De gevolgen voor de bedrijfsvoering waren gelukkig beperkt: ons ziekenhuisinformatiesysteem en ook ons patiëntenportaal staan hier geheel los van en werden dan ook niet geraakt hierdoor.
Het UMCG heeft de aanval gemeld bij Z-CERT, dat is het Computer Emergency Response Team voor de Zorg. Zij doen namens het UMCG, en eventuele andere ziekenhuizen die slachtoffer zijn van deze aanval, aangifte bij de politie. Z-Cert heeft gemeld dat een pro-Russische groep achter de cyberaanval zit.
Collega's van de ICT-afdeling hebben samen met de leverancier van de servers hard gewerkt om de gevolgen van de DDoS-aanval op te lossen. Dat is gelukt door een extra 'verdedigingslinie' in te bouwen.
De DDoS-aanval op de website van het UMCG is nog een tijdje doorgegaan, maar de website kan met deze aanpassing aanvallen afwenden.