UMCG-onderzoekers Tycho Dekkers en Valerie Wiersma hebben van NWO een Veni-financiering gekregen. Zij kunnen hiermee in de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Het gaat om bedragen van maximaal 320.000 euro per onderzoeker. 

Tycho Dekkers: Meer dan het kind 

ADHD is de meest voorkomende mentale stoornis bij kinderen. Het stellen van de diagnose ADHD kan echter onbedoeld leiden tot decontextualisatie, waarbij de problemen vooral aan het kind zelf worden toegeschreven en niet aan de interactie met de omgeving. Dit zorgt ervoor dat kinderen, hun ouders, leraren en zorgverleners denken dat de kinderen zelf de belangrijkste oorzaak zijn van hun symptomen. Hoewel ADHD door zowel biologische als omgevingsfactoren wordt veroorzaakt, ligt de nadruk in de samenleving vooral op biologische factoren zoals genetica en hersenfuncties. Omgevingsfactoren zoals armoede, mentale problemen van ouders, trauma, schermtijd, vroege verwaarlozing en de jongste zijn in de klas vaak worden vaak genegeerd. Hierdoor kan ADHD te simpel worden bekeken. Dekkers onderzoekt in hoeverre het diagnosticeren van ADHD leidt tot deze decontextualisatie, de mogelijke negatieve gevolgen hiervan en hoe deze gevolgen kunnen worden tegengegaan.  

Valerie Wiersma: Met suiker versierde CAR-T-celtherapie 

CAR-T-celtherapie is een innovatieve kankerbehandeling waarbij immuuncellen (T-cellen) van een patiënt genetisch worden aangepast om kankercellen beter te kunnen herkennen en aanvallen. Deze behandeling biedt hoop voor mensen met een bepaald type lymfeklierkanker (eindstadium diffuus grootcellig B-cel lymfoom). Deze therapie werkt nu bij 50% van de patiënten. Om de CAR-T-celtherapie te verbeteren, richt Wiersma zich op de suikers op de cellen. Elke cel heeft suikers op zijn oppervlak, maar het is nog onbekend welke suikercombinatie de beste reactie van CAR-T-cellen geeft. Door te ontdekken welke suikercombinatie het beste werkt en hiermee nieuwe CAR-T-cellen te maken, wil Wiersma de behandeling van deze vorm van lymfeklierkanker verbeteren. 

Over de Veni-beurzen 

NWO heeft aan 174 jonge, veelbelovende onderzoekers uit de volle breedte van de wetenschap Veni-financiering van maximaal 320.000 euro toegewezen. De Veni is een persoonsgebonden wetenschappelijke beurs voor onderzoekers die recent gepromoveerd zijn. Meer over de Veni-beurzen lees je hier.