Sinds zaterdagmiddag is de UMCG-website grotendeels onbereikbaar. Dat is het gevolg van een DDoS aanval. Bij zo'n cyberaanval leggen kwaadwillenden een website plat door het sturen van heel veel dataverkeer naar de website. Het is dus alsof honderdduizend mensen tegelijk onze site bezoeken. Dat kunnen de servers niet aan, waardoor de website onbereikbaar wordt.

Gevolgen

Als gevolg van de aanval kunnen bezoekers van onze website er niet terecht voor de informatie die ze zoeken. Dat is ontzettend vervelend. De gevolgen voor de bedrijfsvoering zijn gelukkig beperkt: ons ziekenhuisinformatiesysteem en ook ons patiëntenportaal staan hier geheel los van en worden dan ook niet geraakt hierdoor. Sommige -vooral administratieve- processen hebben er wel last van. Denk bv aan online een adreswijziging doorgeven, of je aanmelden voor bij- of nascholing. We proberen mensen zo goed mogelijk telefonisch van dienst te zijn.  


Het UMCG heeft de aanval gemeld bij Z-CERT, dat is het Computer Emergency Response Team voor de Zorg. Zij doen namens het UMCG, en eventuele andere ziekenhuizen die slachtoffer zijn van deze aanval, aangifte bij de politie. Z-Cert heeft gemeld dat een pro-Russische groep achter de cyberaanval zit.