Erfelijke aanleg voor borstkanker… wil je dat eigenlijk wel weten? En als je het weet, wat kun en moet je daar dan mee? Deze vragen en nog veel meer komen aan bod op 14 oktober tijdens de Noordelijke BRCA publieksdag voor patiënten, dragers van genmutaties en hun familieleden. 

Niet alleen relevant voor vrouwen

Op deze dag vertellen deskundigen over de laatste stand van de zorg en wetenschap en lotgenoten delen hun persoonlijke ervaringen. “We ontdekken steeds meer genen en genmutaties die betrokken zijn bij het ontstaan van erfelijke borstkanker”, vertelt Jan Oosterwijk, klinisch geneticus van het UMCG. “Bij elke nieuwe patiënt met vermoeden op erfelijke borstkanker worden tegenwoordig 8 genen onderzocht. Een paar jaar geleden waren dat er nog maar 2. De controle- en preventieadviezen zijn steeds meer maatwerk geworden op basis van steeds preciezere risicoschattingen. En belangrijk: erfelijke aanleg is niet alleen relevant voor vrouwen: mannen kunnen ook borstkanker krijgen en mannen kunnen genmutaties doorgeven aan hun kinderen én sommige genmutaties hangen ook samen met erfelijke prostaatkanker.”

Dilemma’s

Patiënten in Noord-Nederland kunnen terecht bij het UMCG expertise centrum Familiare Borst-Eierstokkanker. Daar is er uitgebreid aandacht voor de dilemma’s waar je als (familielid van een) gendrager tegenaan loopt. Die komen ook op de publieksdag aan bod. 

Zoals de keuze tussen controles en preventieve operaties, en wel of geen borstreconstructie. Ook komen onderwerpen als een kinderwens en zwangerschap aan bod, de preventie van eierstokkanker,  de overgang, psychologische aspecten, hoe informeer je familieleden, en  het afsluiten van verschillende verzekeringen.