Publieksmiddag over wetenschap in het UMCG

Onderzoekers van het UMCG organiseren zaterdag 1 oktober onder de naam 'Zpannend Zernike' een publieksmiddag over wetenschap. De middag vindt plaats in de Medische Faculteit aan de Antonius Deusinglaan 1 in Groningen. Van 12:00 tot 17:00 uur staan de deuren open voor jong en oud. De activiteiten zijn voornamelijk gefocust op kinderen van basisschoolleeftijd, maar iedereen is welkom! De middag is onderdeel van het landelijke evenement Weekend van de Wetenschap. 

Wat is er te doen? 

DNA uit een banaan

Wist je dat ons DNA bepaalt hoe wij eruit zien? Denk aan je haarkleur of de vorm van je neus. Net als je lichaam heeft fruit ook DNA. Kom erachter hoe je DNA uit een banaan haalt en hoe het er eigenlijk uitziet!

Ga op reis in Virtual Reality (VR)

Met een Virtual Reality (VR)- bril komen mensen in een andere levensechte wereld. In het UMCG worden de brillen gebruikt om nieuwe behandelingen te maken voor mensen met stress en angst, maar je kunt ook op reis in VR! Zwem met dolfijnen in zee, relax op een strand, of ontmoet olifanten in het wild. Of bouw je eigen virtuele omgeving, en maak een praatje met avatars in VR!

De Transplantatiekamer

Dankzij orgaantransplantatie krijgen veel zieke mensen een tweede kans. In het UMCG zijn we heel goed in het transplanteren van organen. Inmiddels kunnen we alle soorten organen transplanteren. Hoe gaat dat in zijn werk? Ervaar het zelf en zet als een echte arts een (plastic) orgaan op de perfusiepomp, speel levensgroot Dokter Bibber of doe de organenpuzzel!

Laat je schminken

En heb je alle activiteiten in de transplantatiekamer gedaan laat je dan schminken door master-schminker Rudi die binnen 2 minuten de mooiste kunstwerken op je arm, gezicht, of hand tovert. 

Kan een computer zelf iets beslissen?

Kan een computer het verschil tussen een schedel en een hart herkennen? In dit experiment van de onderzoekers van DASH maak je een paar stappen je eigen machine learning model. Ervaar zelf wat kunstmatige intelligentie is en train een computer om je eigen tekeningen en foto’s te herkennen!  

Muziek, gehoorverlies en robots

Voor mensen met gehoorverlies kan muziek erg belangrijk zijn. Onze onderzoekers laten zien hoe muziek wordt waargenomen in de hersenen van mensen met gehoorverlies. Test hoe goed jouw oren zijn en ontdek hoe robots deze tests leuker maken!

Ver, verder, verst!

Kun jij inschatten hoe ver je kan springen? Doe de sprongtest en daag je ouders of begeleiders uit! Wedden dat je verder kunt dan je denkt?

Duiken in data

Neem een duik in de data van Lifelines, de data- en biobank waaraan 167.000 Noorderlingen deelnemen. Met hun gegevens kunnen wetenschappers onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de vraag waarom de ene persoon gezonder oud wordt en de andere persoon te maken krijgt met (chronische) ziektes. Meet je eigen lengte en vergelijk dit met de gegevens uit Lifelines!

Ontsnap uit de ERIBA Escape Room

Misschien wil je het allemaal wel wat spannender! Laat je dan opsluiten in de Escape Room. Denk als een wetenschapper om de raadsels op te lossen en het proefje te doen. Wees nieuwsgierig, laat je niet afleiden en bedenk: de oplossing is vaak dichterbij dan je denkt, je moet ‘m alleen wel zien… De deur gaat weer open als je de wetenschapsraadsels hebt opgelost!  

Praktische informatie 

De middag is voor iedereen vrij toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. De middag begint om 12:00 uur en duurt tot 17:00 uur. De Medische Faculteit staat aan de Antonius Deusinglaan 1 in Groningen. 

Zpannend Zernike 

De publieksmiddag van het UMCG maakt deel uit van Zpannend Zernike. Onder deze naam organiseren diverse Groningse kennisinstellingen activiteiten tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober. Ga voor meer informatie over wat er verder in de stad te doen is naar de website van Zpannend Zernike.