Geneeskundestudenten verrassen als Sint en Pieten opgenomen patiënten

‘De Sint zal u nooit overslaan, dus is hij met zijn Pieten naar het ziekenhuis gegaan.’ Aan het bed van een blij verraste patiënt draagt geneeskundestudent Sywert Westerhof alias Sinterklaas een gedicht voor. Verkleed als Sinterklaas en Pieten gingen studenten geneeskunde 1 december met een kar vol cadeautjes verpleegafdelingen langs.

‘Van geld dat UMCG-medewerkers en studenten hebben gedoneerd, hebben we 345 cadeautjes gekocht. Onder meer puzzelboekjes, sokken, doucheproducten en tijdschriften. We zijn een hele middag bezig geweest om die allemaal in te pakken’, vertelt geneeskundestudent Merel Rozema. ‘We kijken per afdeling welke cadeautjes het meest geschikt zijn’, vertelt Sywert. ‘Zo geven we patiënten van de afdeling Orthopedie en Plastische chirurgie puzzelboekjes en geen sokken want er kunnen patiënten zijn met zwachtels.’ Ook zijn er afdelingen die zelf de cadeautjes voor hun patiënten regelen.

Heeft u veel pijn?

Patiënten reageren verrast als Sint en zijn Pieten de verpleegkamers binnenkomen. Sint draagt voor elke patiënt persoonlijk een gedicht voor en knoopt een praatje aan. ‘U bent gisteren geopereerd. Heeft u veel pijn?’, vraagt hij aan een patiënt. ‘Wat vervelend dat uw operatie niet door kon gaan’, zegt hij tegen een andere patiënt die net te horen heeft gekregen dat zijn operatie niet doorgaat. ‘Hopelijk bent u snel wel aan de beurt.’

Ontroerd

De studenten genieten van hun tocht langs de verpleegafdelingen. ‘Het is echt een once in a lifetime ervaring’, zegt Sywert. ‘Ja, heel bijzonder om te doen’, vindt ook Merel. ‘Om bij zieke mensen een glimlach op hun gezicht te zien verschijnen. Er zijn ook patiënten die ontroerd raken omdat we er samen bij stilstaan dat ze met Sinterklaas niet thuis zijn. Het is fijn om iets voor ze te kunnen doen.’ 


Het was de 83e keer dat Panacea, de Medische Faculteitsvereniging, samen met de Ontspanningscommissie van de Personeelsvereniging UMCG een Sinterklaas-actie organiseerde voor opgenomen patiënten.