Het UMCG betaalt van maandag 6 juni t/m vrijdag 10 juni een week lang de BTW op groente en fruit in het bedrijfsrestaurant. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor medewerkers en bezoekers tijdelijk lager.

De actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ vindt plaats in de week van 6 juni tot en met 10 juni. We volgen hiermee het uitstekende initiatief van Radboudumc, dat vorige week hetzelfde deed. We hopen zeer dat meer organisaties dit voorbeeld gaan volgen.

We willen met de actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen. Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. Ziekten worden deels veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij de zorgprofessional.

Tegelijkertijd roepen we de politiek op meer vaart te zetten achter de plannen om verse groenten en fruit BTW-vrij te maken. Gezonde voeding, zoals verse groenten en fruit, is in de meeste gevallen duurder dan ongezonde voeding. Eén van de oorzaken van de hoge prijs is, naast inflatie, het BTW-tarief van negen procent. Om deze oproep kracht bij te zetten, betaalt het UMCG daarom een week lang zelf de BTW op groente en fruit in de restaurants van het ziekenhuis en Beatrixoord.