• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

PET-scan en CT-scan bij prostaatkanker

Print 

Als u prostaatkanker heeft, stelt de uroloog soms aanvullend onderzoek met een CT-scan en/of een PET-scan voor. De combinatie van deze twee onderzoeken is een procedure die nog in wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt. Het maken van een PET-scan is gebonden aan voorwaarden. Dat betekent dat niet iedereen deze combinatie aangeboden krijgt.

Een CT-scan

CT betekent Computer Tomografie. Dit is een beeldvormend onderzoek waarbij met röntgenstraling doorsnede beelden van het lichaam worden gemaakt. Dit onderzoek duurt ongeveer vijf minuten.

Een PET-scan

PET betekent Positron Emissie Tomografie. Dit is een onderzoek waarbij verschillende radioactieve stoffen (zogenaamde tracers) en een speciale scanner worden gebruikt.

Kankercellen delen zich sneller dan gezonde cellen. Daarbij is ook de celstofwisseling versneld. Een PET-scan kan die veranderingen in de stofwisseling van cellen in beeld brengen. Bij een PET-scan krijgt u een kleine hoeveelheid radioactieve stof ingespoten, die zich vervolgens in uw lichaam verspreidt. De radioactieve stof zendt straling uit, dit kan de scanner vastleggen. De beelden die ontstaan lijken op röntgenfoto's, alleen is er informatie over de celstofwisseling op te zien. Het onderzoek duurt ongeveer een uur waarvan u ongeveer dertig minuten stil moet liggen.

PET/CT-scan

Het is mogelijk de beelden van een CT-scan en een PET-scan over elkaar te leggen en te vergelijken. De uroloog krijgt dan een beter beeld van de tumor en de mogelijke uitzaaiingen.