Eurocat NL verbetert methode signaaldetectie

​​​Eén van de belangrijkste taken van Eurocat is signaaldetectie: we 'tellen' hoeveel en welk soort aangeboren aandoeningen elk jaar voorkomen en of er al dan niet een groot verschil is met eerdere jaren. Zo kunnen we snel zien of er een onverwachte toena​me is van een bepaalde aandoening.

Medicijngebruik tijdens zwangerschap

Elk jaar zoeken we ook uit of er mogelijk een verband is tussen geneesmiddelen die zwangeren hebben gebruikt en de aangeboren aandoeningen die bij hun kinderen zijn gevonden.  'Speuren naar signalen', zeg maar. Dat speuren was tot voor kort een zeer arbeidsintensieve klus. We zijn daarom een samenwerking aangegaan met de collega's bij de afdeling Genetica van het UMCG die veel ervaring hebben met zoeken naar signalen in grote hoeveelheden data.

​Samenwerking met onderzoeksgroep Morris Swertz

Bij wijze van proef hebben Renée Lutke en Marian Bakker, onderzoekers bij Eurocat, een (uiteraard geanonimiseerd) bestand aan Shuang Li gegeven, één van de onderzoekers in de groep van Morris Swertz. Shuang heeft een methode ontwikkeld waarmee we de signalen geautomatiseerd kunnen oppikken uit een grote set met Eurocat gegevens. Bij deze proef zijn geen opvallende signalen gezien, dat is geruststellend. 

​De verwachting is dat we deze​ methode straks kunnen gebruiken voor onze jaarlijkse controle op nieuwe signalen. Het blijft speuren, maar dan met een betere methode!​