Het psychedelicum psilocybine is de werkzame stof in sommige paddenstoelen en truffels. In deze nieuwe studie onderzoeken wij de effectiviteit, veiligheid en de optimale dosering bij mensen met een depressie, bij wie in de huidige depressieve periode minimaal twee antidepressiva niet of weinig hebben gewerkt. De studie vindt plaats op verschillende locaties in Europa, waaronder het UMC Groningen (Universitair Centrum Psychiatrie), het UMC Utrecht en het LUMC.
We raden patiënten ten zeerste af om in de thuissituatie psilocybine als therapeutisch middel te gebruiken.
Beluister op radio NPO 1 een interview met hoofdonderzoeker Robert Schoevers over de studie.
Belang studie
Binnen het Universitair Centrum Psychiatrie doen we onderzoek naar de effecten van psychedelica bij patiënten vanaf 18 jaar met therapieresistente depressie. Hardnekkige, therapieresistente depressie is een groot probleem voor patiënten en daarom is het belangrijk om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Een depressie is therapieresistent als eerdere behandelingen, bijvoorbeeld met medicijnen, niet of weinig hebben geholpen.
Afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken verschenen, waaruit blijkt dat psychedelica een goed effect hebben op depressieve klachten. Psychedelica zijn middelen die je bewustzijn en waarneming tijdelijk veranderen, waardoor je dingen tijdelijk anders kunt zien, voelen of horen. Voordat we weten of psychedelica werkzaam zijn bij mensen met een depressie is het van groot belang om goed onderzoek te doen naar de werkzaamheid van psychedelica.