CHASE: onderzoek naar bloedverdunner APAC

CHASE is een onderzoek naar de veiligheid en verdeling van een nieuwe bloedverdunner (APAC) voor etalagebenen (perifeer vaatlijden). De uitkomsten van dit onderzoek kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen vaatproblemen.

Wat onderzoeken we?

We onderzoeken of het medicijn APAC de afwijkingen in de bloedvaten in het been bereikt. Dit doen we met een heel lage dosis van het medicijn (een microdosering). Aan het medicijn wordt een radioactieve stof gekoppeld. Met een PET-scan kunnen we dan het medicijn zien en of het op de goede plek terecht komt. De dosis APAC werkt niet als een behandeling en de kans op bijwerkingen is erg klein.

Wie kan meedoen?

Voor het onderzoek zoeken wij 6 patiënten met perifeer vaatlijden en 4 mensen zonder  gezondheidsproblemen. Patiënten krijgen een uitnodiging voor dit onderzoek via hun behandelend arts.

Gezonde vrijwilligers kunnen zich zelf aanmelden. Daar zijn wel een paar voorwaarden voor:

  • u bent tussen de 40 en 80 jaar oud
  • u bent gezond en gebruikt geen medicijnen
  • u spreekt Nederlands

Wilt u meedoen, maar weet u niet zeker of dat kan? Bel of mail dan de onderzoeker.

Vergoeding

Iedereen die meedoet aan dit onderzoek, krijgt 500 euro vergoeding. U krijgt daarnaast ook een vergoeding voor de reiskosten..

Hoe verloopt het onderzoek?

Na de aanmelding bellen we u. We maken een afspraak voor een screening en wel leggen u uit hoe de screening verloopt. Na de screening hoort u of u geschikt bent om mee te doen.

Meestal begint het onderzoek binnen 4 weken na de screening. Het onderzoek zelf duurt ook ongeveer 4 weken. In die tijd komt u 5 keer naar het UMCG.

  • Tijdens het onderzoek nemen we een paar keer bloed af.
  • U krijgt 1 keer het medicijn via een infuus. Op dezelfde dag krijgt u een PET-scan. Na 2 en 6 dagen komt u opnieuw naar het UMCG voor een PET-scan. We kijken of het medicijn op de juiste plek in het lichaam terecht is gekomen.

Na het onderzoek komt u nog 1 keer langs voor een follow-up gesprek. We bespreken of u nog klachten heeft gekregen. We doen ook een paar onderzoeken om te zien of u nog steeds gezond bent.

Meer weten?

Wilt u meedoen, of heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail aan de onderzoeker, Anne-Fleur Verhaar.