UMCG Expertisecentrum Aritmogene cardiomyopathie

​Aritmogene cardiomyopathie (ACM) is een behandelbare (erfelijke) hartspierziekte, waarbij delen van de hartspier vervangen zijn door vet- en/of bindweefsel. Vaak zijn zowel de rechter- als de linkerkamer van het hart aangedaan. Bij een ACM raken de eiwit verbindingen tussen de hartspiercellen defect, waardoor cellen loslaten en afsterven. Ons lichaam probeert deze schade te herstellen door deze afgestorven cellen door vet- of bindweefsel te vervangen.

ACM kan klachten geven zoals een verminderde conditie en hartritmestoornissen. Ernstige ritmestoornissen kunnen leiden tot wegrakingen of een acute hart stilstand. Het komt ook voor dat ACM geen klachten geeft, waardoor het soms onopgemerkt blijft.

Waaruit bestaat het team?

Het team bestaat uit gedreven cardiologen, klinisch genetici, genetisch consulenten en laboratorium specialisten. Ook is er een maatschappelijk werker betrokken. Er is een nauwe samenwerking met de kindercardiologen, waardoor excellente zorg op alle leeftijden gewaarborgd is.

Wat gebeurt er als u bij ons komt?

Patiënten met ACM worden regelmatig gecontroleerd door de cardioloog. Ook wordt door een klinisch geneticus of genetisch consulent DNA onderzoek naar de mogelijk erfelijke aanleg aangeboden. Als er een aanleg gevonden is kunnen de familieleden hierop onderzocht worden. Dragers van de aanleg worden vervolgens cardiologisch onderzocht. In families zonder bekende aanleg wordt ook cardiologisch onderzoek aangeboden.

Welk onderzoek doen we op dit moment?

Naast reguliere zorg (hartfilm, 24-uurshartfilm, fietstest, echo of MRI van het hart en DNA-onderzoek) vindt ook wetenschappelijk onderzoek plaats. Momenteel loopt er een medicatie studie om te kijken of het ontwikkelen van ACM te voorkomen of afrembaar is bij dragers van een specifieke erfelijke aanleg, zonder verschijnselen van ACM.

Hoe zorgen we voor een goede kwaliteit?

Goede zorg is maatwerk, dus is er ruim aandacht voor de persoonlijke situatie van de patiënt en de familieleden. Er is wekelijks multidisciplinaire overleg en twee maal per jaar landelijk overleg. Naast het wetenschappelijk onderzoek in het UMCG, worden de ontwikkelingen wereldwijd op de voet gevolgd en toegepast waar wenselijk.