Beugels voor uw kind

Voorafgaand aan het plaatsen van een beugel: separeren

Sommige beugels worden met bandjes (metalen ringetjes) aan de kiezen vastgemaakt. Om die bandjes te kunnen plaatsen, moet er eerst ruimte tussen de kiezen worden gemaakt. Dit heet separeren​.

Mogelijke beugels:

 • Een activator​ is van kunststof en ligt los in de mond. De bedoeling van deze beugel is dat het boven- en ondergebit weer goed op elkaar gaan passen. Dat gebeurt doordat de activator de groei van de bovenkaak remt en ervoor zorgt dat de kaakspieren in de onderkaak sterker worden. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, houden zij de onderkaak in de nieuwe (juiste) stand.

   


 • De headgear​ wordt ook wel buitenboordbeugel genoemd. De bedoeling van de headgear is dat je bovenkaak en kiezen in de juiste stand komen. De headgear wordt meestal samen met een andere beugel gebruikt. Je draagt de headgear een deel van de dag.

   


 • Een hyrax zorgt ervoor dat een te smalle bovenkaak breder gemaakt wordt. Het apparaat bestaat uit metalen ringen die om de kiezen worden aangebracht. De banden zijn met elkaar verbonden door een schroef. Door aan de schroef te draaien word de bovenkaak steeds een stukje breder gemaakt.


 • Dit lipbumper is een beugel die je achter jouw onderlip draagt. Doordat de onderlip tegen de lipbumper aanduwt, worden de kiezen naar achteren geduwd. Daardoor ontstaat er ruimte. De bedoeling is dat de tanden die eerst te weinig ruimte hadden, nu netjes naast elkaar komen te staan. Een lipbumper wordt bijna altijd gecombineerd met een andere beugel.


 • De vaste beugel​ wordt ook wel slotjesbeugel genoemd. Vast wil zeggen dat de beugel niet uit de mond te halen is. De bedoeling van een vaste beugel is dat de tanden en kiezen netjes naast elkaar worden gezet. Bij veel vaste beugels worden elastieken​ gebruikt.

   


 • Voor de orthodontische behandeling kan het nodig zijn dat de kaakchirurg een of meer minischroeven in de kaak plaatst. Deze schroeven zijn ongeveer tien millimeter lang. Aan de schroeven kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor de behandeling.

  Soms kan het ook nodig zijn dat de kaakchirurg een botanker in de onder- of bovenkaak plaatst. Dit botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op de kaak wordt bevestigd. Aan het botanker kan de orthodontist draad of elastiekjes bevestigen die nodig zijn voor de behandeling. 


 • Als je klaar bent met de beugelbehandeling, kan er achter de boven- en/of ondertanden een draadsplak (metalen draad) worden geplaatst. De spalk zorgt ervoor dat de tanden recht blijven staan.


 • De retentieplaat is een losse beugel die er voor zorgt dat de tanden in de stand blijven die door de behandeling is bereikt.