Beugel: headgear (buitenbeugel)

In overleg met uw orthodontist heeft u gekozen voor een behandeling met een headgear. Dit is een metalen boog die met een band (elastiek of veer) om uw hoofd of in uw nek wordt vastgezet. U leest hier informatie over de het dragen en onderhouden van de headgear.

Niet alle handelingen die hier zijn beschreven, worden door de orthodontist gedaan. Sommige handelingen worden verricht door andere medewerkers op de polikliniek: zoals de orthodontist in opleiding of de mondhygiënist. Voor het gemak staat overal in deze tekst orthodontist vermeld.

Plaatsen headgear

Om uw kiezen krijgt u metalen banden waaraan de headgear wordt vastgemaakt. Omdat kiezen vaak dicht tegen elkaar aangedrukt staan, krijgt u meestal eerst elastieken tussen uw kiezen. Deze elastieken zullen uw kiezen iets uit elkaar duwen en daarmee ruimte maken voor de metalen banden. Wanneer de elastieken vanzelf loskomen is er voldoende ruimte tussen uw kiezen ontstaan. U hoeft dan geen contact op te nemen met de polikliniek.

Als de banden om uw kiezen worden geplaatst, verwijdert de orthodontist eerst de elastieken (als die nog tussen uw kiezen zitten). Daarna worden de banden gepast. Ze moeten namelijk nauw aansluiten op uw kiezen. Als de banden passen, zet de orthodontist ze vast met een soort cement. Vervolgens kan de headgear in uw mond worden bevestigd.

De headgear bestaat uit twee bogen. Een kleine binnenboog en een grote buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. Deze worden op maat voor u gemaakt. De binnenboog komt in uw mond. Deze maakt u vast aan de buisjes die aan de zijkant van de metalen banden zitten. De headgear loopt langs de buitenkant van uw wangen. Deze haakt u vast aan de hoofdband. De orthodontist geeft een instructie over het in- en uitdoen.

Wennen

Na het plaatsen van uw headgear kunnen de kiezen waar uw beugel aan vastzit de eerste tijd (vooral 's ochtends vroeg) gevoelig zijn. Vaak ontstaan er ook wat irritaties in de mond. Deze verdwijnen meestal na enkele dagen.

U moet de headgear tijdens het slapen dragen. U zult hier in het begin aan moeten wennen.

Regels voor het dragen

U kunt de headgear zelf in- en uitdoen. U mag de headgear alleen bij douchen, tandenpoetsen, eten, zwemmen en ruwe contactsport uit doen. Verder moet u de headgear altijd (dag en nacht) dragen. Tenzij u andere instructies krijgt van uw orthodontist.

Vaak wordt een headgear gecombineerd met andere beugels, zoals een activator (blokbeugel) of vaste apparatuur (plaatjesbeugel). Bij sommige activatoren zit het metalen verbindingsgedeelte van de headgear vast in het plastic van de activator. Het verbindingsdeel hoeft u dan niet in buisjes te schuiven.

Tandenpoetsen met vaste apparatuur

U moet in de periode dat u de headgear heeft extra aandacht besteden aan uw mondverzorging. Let daarbij vooral op de kiezen waar de banden omheen zitten. Deze zijn nu moeilijker schoon te houden. Verder is het verstandig om regelmatig tandflos of tandenstokers te gebruiken om uw tandvlees te onderhouden. De mondhygiënist legt u uit hoe u uw gebit en headgear het best kunt onderhouden.

Problemen met vaste apparatuur

Als u problemen heeft met uw headgear neem dan contact op met de polikliniek. Het telefoonnummer vindt u onder aan deze pagina.

Bijstellen

Doorgaans wordt uw headgear eens in de 4 tot 6 weken door de orthodontist gecontroleerd en bijgesteld.

Contact

Als u uw afspraak wilt verzetten of afzeggen, kunt u bellen naar de medische administratie van de polikliniek Orthodontie. Deze is op werkdagen van 8.45 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 17.00 uur te bereiken op telefoonnummer .