Baarmoeder verwijderen bij goedaardige aandoeningen

​Bij een baarmoederverwijdering haalt de arts de baarmoeder weg. Een andere naam hiervoor is uterusextirpatie of hysterectomie. Als de baarmoeder wordt verwijderd, worden meestal ook de baarmoederhals en baarmoedermond weggehaald. De gynaecoloog bespreekt met u of de eileiders en/of de eierstokken ook verwijderd moeten worden.

Waarom wordt de baarmoeder verwijderd?

Er zijn verschillende redenen om een baarmoeder te verwijderen: menstruatieklachten

  • myomen (vleesbomen)
  • endometriose en/of adenomyose
  • pijn in de onderbuik
  • verzakking
  • afwijkende cellen of kanker van de baarmoeder

Bij goedaardige aandoeningen hoeft de baarmoeder niet meteen verwijderd te worden. Neemt u daarom de tijd om na te denken en de voor-en nadelen goed te overwegen. Bespreek met de gynaecoloog de mogelijkheden van eventuele alternatieve behandelingen. Kiest u voor een baarmoederverwijdering, bespreek dan welke operatiemethode voor u het beste lijkt.

Hoe wordt de baarmoeder verwijderd?

Afhankelijk van de grootte van de baarmoeder en de reden van de baarmoederverwijdering stelt de gynaecoloog u de operatie voor waarbij de minste risico's zullen bestaan, zodat de operatie en uw herstel zo goed mogelijk zal verlopen.

Een operatie via de schede (vagina) is in principe de eerste keus. Als dat niet mogelijk is wordt gekozen voor een kijkbuisoperatie of een buikoperatie. Bij het maken van deze keuze is het van belang of ook de baarmoederhals en/of de eierstokken verwijderd moeten worden.