Artrose

Artrose is een aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt.

Dit proces van degeneratie zorgt vaak voor stijve en pijnlijke gewrichten. Artrose kan in veel gewrichten ontstaan, zoals de knie of heup, handen en polsen. Het vaakst komt artrose voor in het basisgewricht van de duim.

 

Behandeling in het Hand- en PolsCentrum

Conservatief (zonder operatie)

U wordt op de afdeling Revalidatiegeneeskunde gezien door de revalidatiearts of verpleegkundig specialist. De revalidatiearts of verpleegkundig specialist bekijken of u met medicatie of een injectie geholpen zou kunnen worden. Vaak wordt u door hen ook verwezen naar de handtherapeut. Deze kijkt samen met u hoe de klachten verminderd kunnen worden door bijvoorbeeld spalken, oefeningen of hulpmiddelen. Vaak wordt er gekeken naar handige hulpmiddelen om lastige activiteiten in het dagelijks leven makkelijker te maken. Daarnaast wordt er soms een spalk aangemeten om het betreffende gewricht wat rust te gunnen en krijgt u oefeningen mee om de gewrichten soepel te houden.

Dit traject kan individueel, maar ook in een groep. Deze groepsbehandeling bestaat uit drie bijeenkomsten van twee uur per keer. In deze bijeenkomsten wordt aan kleine groepen patiënten (maximaal 6 personen) informatie gegeven en er worden oefeningen gedaan. Het programma wordt gegeven door de revalidatiearts of verpleegkundig specialist, een psycholoog en een handtherapeut.

Operatief

Het kan zijn dat het gewricht zo pijnlijk is dat u samen met de chirurg besluit dat u geopereerd gaat worden. Dit wordt meestal gedaan door de plastisch chirurg. Wanneer het om de basis van de duim gaat, wordt er vaak een trapezectomie verricht.

Bij andere gewrichten in de hand wordt het gewricht soms vastgezet zodat het weer pijnvrij wordt. Dit noemen we een artrodese. De operatie wordt uitgevoerd onder een zogenoemde plexus blokkade of algehele anesthesie.