Ambulant EEG

Een ambulant EEG is een onderzoek waarbij we kijken naar de hersenactiviteit, in combinatie met oogbewegingen, ademhaling, spieractiviteit, geluid en houding.

Een ambulant EEG duurt maximaal 24 uur. De meetresultaten worden opgeslagen in een klein draagbaar kastje. Dit biedt de mogelijkheid om thuis en tijdens slaap te meten. Het onderzoek wordt vooral gebruikt voor de analyse van mogelijk epileptische aanvallen en slaapproblemen.

Het onderzoek stap voor stap

 1. Wij verwachten u voor dit onderzoek met gewassen haar, zonder haarlak, gel en dergelijke. Eventuele medicijnen kunt u gewoon blijven gebruiken, tenzij de arts die u behandelt anders aangeeft.

 2. U kunt op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en weer terug naar huis.

 3. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant(e). Deze haalt u op uit de wachtkamer en brengt u naar de kamer waar het onderzoek zal plaatsvinden.

  U gaat op een onderzoekbank liggen. De laborant meet uw hoofd met een meetlint. Voor het onderzoek moeten 23 elektroden op Uw hoofd bevestigd worden. Voor het bevestigen zijn meerdere systemen mogelijk: een soort badmuts waar de elektroden ingestoken worden, met een kleefpasta of met een speciale huidlijm. Om het contact tussen de huid en de elektroden zo optimaal mogelijk te maken, schuurt de laborant uw huid licht met een gel. De laborant plakt ook twee elektroden op uw handen of de borstkas voor het vastleggen van uw hartslag.

  De elektroden zijn door middel van draden verbonden met registratie-apparatuur. Na het controleren van het contact tussen huid en elektroden kan de EEG-registratie beginnen.

  Tijdens de registratie ligt u met gesloten ogen. De laborant vraagt u een paar maal de ogen te openen en te sluiten. Ook moet U gedurende enkele minuten diep zuchten en er knippert een lamp voor Uw ogen.

  U voelt niets van de registratie.

 4. Na het onderzoek verwijdert de laborant de elektroden. Met water kan de pasta zoveel mogelijk verwijderd worden. Thuis kunt u eventueel uw haar wassen om de laatste restjes te verwijderen.

  Als de elektroden met lijm zijn vastgeplakt verwijdert de laborant de elektroden met behulp van aceton. Dit middel ruikt nogal sterk. Daarna wordt uw haar gekamd om de lijmresten zoveel mogelijk te verwijderen. Dit lukt meestal niet in één keer. Daarom kunt u uw haar beter eerst goed kammen voordat u het daarna thuis gaat wassen.

 5. De arts die u behandelt, stuurt de uitslag naar uw huisarts of vertelt u de uitslag bij uw volgende polikliniekbezoek. Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, vertelt de zaalarts u de uitslag.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer één uur; hiervan neemt de registratie ongeveer een half uur in beslag.