Agorafobie: behandeling

De behandeling van agorafobie begint met een behandelplan. In het behandelplan staat wat het doel is van de behandeling en hoe we daar samen met u naartoe werken.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie. We bespreken samen met u welke behandeling het best bij u past en ook hoe intensief deze is.

Het is goed om 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

Behandelvorm

De behandeling duurt zo lang als voor u nodig is. We houden rekening met eerdere behandelingen die u gehad heeft. Afhankelijk van uw klachten is mogelijk:

 • een behandeling bij de polikliniek
 • een deeltijdbehandeling

Bij een deeltijdbehandeling komt u meerdere dagen per week voor een langere tijd naar het Universitair Centrum Psychiatrie voor behandeling.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor agorafobie. Uw behandelplan bestaat uit één of meerdere van deze behandelingen:

 • U krijgt informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van agorafobie. Deze training volgt u vaak samen met naasten en lotgenoten.


 • U heeft regelmatig gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut of psychiater. U bespreekt samen de psychische en sociale oorzaken van uw klachten.


 • Met cognitieve gedragstherapie leert u anders te kijken naar uw klachten en negatieve gedachten. Hierdoor verandert uw gedrag en gaat u zich beter voelen.


 • Bij Virtual Reality (VR) maakt een computer een virtuele, maar tegelijkertijd levensechte wereld die u door een VR bril bekijkt. U leert hoe u met moeilijke (sociale) situaties om kunt gaan waardoor uw klachten verminderen.


 • Medicijnen kunnen helpen uw klachten te verminderen. Uw arts bespreekt met u de mogelijkheden.


 • Psychomotorische therapie helpt u bij uw herstel door sport, spel of ontspanningsoefeningen te doen. Door lichamelijk oefeningen te doen leert u anders om te gaan met uw klachten, waardoor u er minder last van heeft.


 • Bij beeldende therapie gaat u aan de slag met creatieve materialen zoals papier, hout en verf. U kunt deze behandeling krijgen wanneer u het moeilijk vindt om over uw problemen te praten. 


 • Arbeidstherapie/trajectbegeleiding (ATB) helpt bij het kiezen, krijgen of behouden van werk, studie of ander dagbesteding. 


Behandelteam

Vanaf het begin zijn alle behandelaars die gespecialiseerd zijn in agorafobie, betrokken bij uw behandeling. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint krijgt u in een gesprek uitgebreid uitleg en informatie. Over de verschillende mogelijke behandelingen. En over de voor- en nadelen van een behandeling. Het gesprek gaat ook over wat een behandeling voor u betekent en wat u zelf wilt. Dit noemen we 'samen beslissen'.

 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Lees meer over regionale samenwerking in de psychiatrie.


 • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.


Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Angst- en Dwangstoornissen bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.