Afdeling Chirurgische Oncologie

Als afdeling Chirurgische Oncologie opereren wij mensen met kanker of een voorstadium van kanker en mensen met een goedaardig gezwel dat klachten geeft. We werken nauw samen met de andere zorgverleners die bij de behandeling van kanker betrokken zijn.

Dit gebeurt binnen het UMCG Comprehensive Cancer Center.

We behandelen vooral tumoren van:

Een operatie is meestal bedoeld om een tumor of gezwel zo goed mogelijk weg te halen, met zo min mogelijk schade aan gezond weefsel. Een operatie kan ook bedoeld zijn om meer informatie te verzamelen, zodat we een definitief behandelplan kunnen maken. Een operatie kan de enige behandeling of 1 van de behandelingen zijn van een uitgebreider behandelplan.

Kennismaken

Als iemand naar ons is verwezen voor een behandeling, hebben de patiënt en de chirurg altijd eerst een afspraak op de polikliniek Oncologie 2. We maken kennis met elkaar en bespreken de mogelijke operatie, mogelijke onderzoeken, afspraken bij andere specialismen en de opname op de verpleegafdeling.

Samen beslissen

Een weloverwogen keuze maken over je behandeling is heel belangrijk. Wij helpen daarbij met uitgebreide uitleg over de behandelmogelijkheden en alle voor- en nadelen. Wat vindt iemand belangrijk en wat betekent dat voor de behandelkeuze: daar draait het om.

‘'We zien dat er niet alleen voor levensverlenging wordt gekozen, maar net zo vaak voor onafhankelijkheid.'‘
Prof. dr. Barbara van Leeuwen

Rondom de operatie

Voor een operatie bespreken we hoe je je goed voorbereidt en daarmee de kans vergroot dat je goed herstelt. We geven adviezen over voeding, bewegen en stoppen met roken, bijvoorbeeld.

Na een operatie en opname in het ziekenhuis maken we altijd een controle-afspraak. Hoe vaak, hoelang en bij wie je onder controle blijft, hangt af van de situatie.

Contact

Heeft u vragen? U kunt ons bellen via het secretariaat Chirurgische Oncologie van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.