Centrum voor zwangeren Ik ben zwanger

Je bent zwanger. Dit is een leuke, maar soms ook een spannende tijd. Voor jou, maar ook voor je partner en andere mensen die dicht bij je staan.

Je kunt bij het Centrum voor Zwangeren terecht voor begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je hebt geen verwijzing nodig van de huisarts. Je kunt je direct bij ons aanmelden via de Stadspraktijk.

Na je aanmelding bekijken we of je tijdens je zwangerschap begeleid wordt door een verloskundige of dat je begeleiding door het ziekenhuis nodig hebt.

Eerste afspraak

Bij de eerste afspraak bespreken we hoe het met jouw eigen gezondheid is en hoe eerdere zwangerschappen zijn gegaan. Samen met jou beslissen we welke zorg je nodig hebt. Dit zetten we in een geboortezorgplan. Je krijgt ook een coördinerend zorgverlener. Die is jouw eerste aanspreekpunt als je vragen hebt en houdt de afspraken in het geboortezorgplan in de gaten.

Tijdens de afspraak doen we ook een paar onderzoeken:

 • Bloedonderzoek: alle zwangere vrouwen krijgen in het begin van hun zwangerschap standaard een bloedonderzoek. We onderzoeken het bloed op de bloedgroep en een aantal infectiezieken.
 • Echo: we maken een echo om na te gaan hoeveel weken je zwanger bent en hoe de baby groeit. Meestal doen we dit tussen de 10 en de 13 weken. Dat heet ook wel een termijnecho. Dit kan een inwendige of een uitwendige echo zijn.
 • Tijdens je zwangerschap kom je een paar keer bij ons voor controle. Zo houden we jou en de baby goed in de gaten. We vertellen je ook wat je allemaal te wachten staat in deze periode.

  Als je onder controle bent bij de Stadspraktijk, ga je misschien ook naar de afdeling Verloskunde. Bijvoorbeeld omdat je verloskundige een onderzoek door de gynaecoloog wil laten doen. Dit kan meestal direct na je bezoek bij de verloskundige.

  Daarna kijken we bij je onder controle blijft, de verloskundige of de gynaecoloog.

  Extra controle tijdens de zwangerschap

  Als je uitgebreider onderzoek nodig hebt, dan krijg je een afspraak bij het Dag Obstetrisch Centrum (DOC). Bijvoorbeeld als:

  • je een hoge bloeddruk hebt
  • je de baby minder voelt bewegen
  • de baby te klein is voor de duur van de zwangerschap
  • je een keizersnede krijgt
  • suikerziekte hebt
  • je vliezen gebroken zijn, maar geen weeën hebt

  Je mag altijd iemand meenemen naar het DOC.

  Hoe lang je blijft, hangt af van je klachten en de onderzoeken die je krijgt. Na onderzoeken krijg je de uitslag van de gynaecoloog. Die beslist samen met jou of je naar huis kunt, of dat het beter is dat we je opnemen in het ziekenhuis.


 • Geboortezorgplan

  In het geboortezorgplan staan bijvoorbeeld de afspraken over de begeleiding van jouw zwangerschap. Die afspraken veranderen soms, omdat het afhangt van hoe het met je zwangerschap gaat. Zo is voor jou, maar ook voor alle zorgverleners duidelijk wat de bedoeling is.

  Bevallingsplan

  Je kunt je eigen wensen over de bevalling bespreken met je verloskundige of arts. Die wensen zetten we in het bevallingsplan.


 • Rond de 30ste week van je zwangerschap heb je een afspraak op het verpleegkundige spreekuur. We bespreken samen dan de gang van zaken rond de bevalling. Het gesprek duurt ongeveer een half uur.

  Zet van tevoren alvast wat vragen op papier. Dan vergeet je ze niet te stellen tijdens het spreekuur. We bespreken onder andere:  

  • ervaringen van een eventuele eerdere bevalling
  • welke voeding je je baby wilt geven, borst- of kunstvoeding
  • waar je betrouwbare informatie kunt vinden
  • bij welke klachten je moet bellen met het ziekenhuis
  • hoe de opname en bevalling ongeveer verloopt
  • uitleg over het bevallingsplan (geboorteplan)

  Je krijgt dit ook op papier mee naar huis.

  Voor vragen over medicijnen of de keuze tussen een gewone bevalling en een keizersnede, kun je bij je arts of verloskundige terecht. Soms meten we je bloeddruk en luisteren we naar het hartje van de baby.


 • Je kunt je kind voor de geboorte laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen. Dit heet ook wel prenatale screening. Dit kan bijvoorbeeld met een echo of met bloedonderzoek bij de moeder.


 • Soms is het nodig dat je tijdens je zwangerschap opgenomen wordt in het ziekenhuis. Je gaat dan naar het Verloscentrum (L3VA). Op deze afdeling zijn ook de verloskamers.

  Als we denken dat je baby na de bevalling extra zorg nodig heeft, dan gaat je baby misschien naar de Neonatologie. Het komt voor dat daar niet genoeg plek is. Dan verwijzen we je voor de opname naar een ander ziekenhuis.

  Bezoek

  Je partner en eventuele kinderen mogen elke dag langskomen. Ze zijn welkom van 9.00 tot 21.00 uur. In overleg zijn ook andere tijden mogelijk. In noodsituaties kan jouw partner blijven slapen. Tussen 15.00 en 20.00 uur is het bezoektijd voor andere bezoekers. Hou wel de bezoekregels in de gaten.


 • Het is goed om al tijdens de zwangerschap na te denken of je je baby borstvoeding of kunstvoeding wilt geven. Waar je ook voor kiest, het is jouw beslissing.


Maak je je zorgen?

Als je tijdens je zwangerschap complicaties krijgt, dan kan dat voor spanning zorgen. Ook kun je je zorgen maken en met vragen zitten. Niet alleen voor jou, maar ook voor je naasten kan het prettig zijn om die zorgen te bespreken met een maatschappelijk werker. Op de zwangerenafdeling kun je daarom ondersteuning en begeleiding krijgen van medisch maatschappelijk werkers. Je kunt hier ook zelf om vragen.

Informatieavond zwangeren

De voorlichtingsavond wordt voorlopig niet gegeven. De informatie van de avond is wel via onderstaande video te bekijken. Onderwerpen in de film zijn:

 • hoe verloopt de bevalling, wat gebeurt er met je lichaam?
 • wat is de rol van de verloskundige/gynaecoloog tijdens de bevalling
 • uitleg over pijnbestrijding.
 • hoe verloopt de eerste week na de bevalling

We hebben ook een video die je kunt bekijken:

Als je na het zien van de film nog vragen hebt, dan kun je die aan je verloskundige of arts stellen.

Informatieavond Borstvoeding

Als je weet dat je borstvoeding wilt gaan geven, maar ook als je misschien nog twijfelt, is het goed je te verdiepen in borstvoeding . Daarvoor kan het bezoeken van onze infoavond over borstvoeding prettig zijn. We organiseren de avonden in samenwerking met de Kraamvogel en de Verloskundige Stads Praktijk.

We bespreken wat je kunt verwachten rondom borstvoeding, hoe werkt het, waar moet je op letten bij het aanleggen, hoe werkt kolven, wat te doen bij pijn of als het nog niet zo lekker loopt. Samen met je partner van harte welkom!

Je moet je wel even aanmelden van te voren