• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Zikavirus

Print 

​De afgelopen weken is er dagelijks nieuws over het Zikavirus. Het aantal patiënten groeit, net als het aantal landen waarin infecties voorkomen. In Nederland hoeven wij ons geen zorgen te maken over een uitbraak met het Zikavirus, omdat de mug die het virus verspreidt hier niet voorkomt. Gaat u echter voor werk of vakantie naar Zuid Amerika of het Caribisch gebied, dan is er wel een kans dat u met een Zikavirus infectie terugkomt.

Gevolgen Zika onduidelijk

Op dit moment is er nog heel veel onduidelijk over de gevolgen van een Zikavirus infectie. Ook al is het virus sinds tientallen jaren bekend, een uitbraak zoals nu in Zuid-Amerika is een nieuw fenomeen. Er zijn wetenschappers die denken dat een Zikavirusinfectie tijdens de zwangerschap afwijkingen bij de foetus kan veroorzaken (b.v. microcefalie). Er zijn echter op dit moment ook nog andere mogelijke oorzaken van deze complicatie, waarover de discussie nog niet gesloten is. Het probleem is dat er nog geen geschikte test is om aan te tonen dat iemand een Zikavirusinfectie heeft gehad. Een Zikavirusinfectie geeft bij verreweg de meeste mensen überhaupt geen of een heel mild ziektebeeld. Daardoor is achteraf vaak lastig om vast te stellen of iemand de infectie heeft gehad.  En daarmee is het verband met bijvoorbeeld microcefalie lastig aan te tonen.

Test voor acute Zikavirusinfectie

Wel is er een test, die kan aantonen dat aantonen dat iemand nu een Zika infectie heeft. Het UMCG heeft deze test in huis.  Als u recent (minder dan twee weken geleden) bent teruggekomen uit het Zikavirus gebied en u denkt dat u een Zikavirusinfectie heeft, kunt u het best contact opnemen met uw huisarts. In hetzelfde gebied komen namelijk ook andere infecties voor, dus is het belangrijk dat de huisarts bepaalt voor welke infecties u getest zou moeten worden.

Zwangerschap en Zika

Bent u zwanger en in het gebied geweest, of u wilt er misschien naar toe? Raadpleeg dan de adviezen op de website van het RIVM.

Meer informatie

Meer informatie vind over het Zikavirus vindt op de website van het RIVM. U vindt hier onder andere advies aan zwangeren aan zwangeren die in het gebied zijn geweest.